fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • Аерофонія та віденський балет з роботами: на злітній смузі аеропорту організатори PORTO FRANKO розповіли, чого очікувати від цьогорічного фесту. ФОТО

Аерофонія та віденський балет з роботами: на злітній смузі аеропорту організатори PORTO FRANKO розповіли, чого очікувати від цьогорічного фесту. ФОТО

Культура 07:33, 06.03, 2018

Першими пасажирами PORTO FRANKO 2018 стали місцеві журналісти, які пройшли паспортний контроль та check-in в аеропорту Івано-Франківська. Разом з організаторами заходу "пролетіли" по злітній смузі, щоправда, лише на автобусі.

Організатори фестивалю влаштували неординарну вечірню прес-конференцію на злітній смузі перед літаком рейсу "Київ – Івано-Франківськ".

Як писав КУРС, з 13 по 17 червня 2018 року Івано-Франківськ перетвориться на футуристичний центр сучасного мистецтва. Фестиваль PORTO FRANKO прийме "мистецькі повітряні лайнери" з Відня та Мюнхена, Брюсселя, Парижа та Вільнюса: цього року місто перетворять у повітряний порт.

"Повітряний порт – це ближче до неба, це майже в небі. Ми не скасовуємо морської тематики, ми тільки розширюємо її. Ми обіцяємо вам ще більше крутих неймовірних цікавинок, креативних ідей, нових локацій, нових рішень", – сказав генеральний директор проекту Ростислав Держипільський.  

1

PORTO FRANKO розпочнеться з аеродинамічної інсталяції, лайф-електроніки та сучасної поезії "take-off": уперше музика та світлове шоу поєднаються зі звучаннями наживо авіаційних моторів та голосами диспетчерів аеропортів з усього світу.

"Цього року все буде дуже динамічно, насичено та креативно. На сьогоднішній день в нас є той величезний артефакт повітряний, який дає нам дуже багато творчості. Цей артефакт – це небо і все, що там відбувається. У нас є нова програма "Аерофонія". Я думаю, що вона матиме великий розголос,  поділився президент PORTO FRANKO Роман Григорів. – Ми спробуємо поєднати футуризм і технології з мистецтвом. Я думаю, що це буде дуже цікаво і неординарно. Такого напрямку немає в жодному фестивалі, у тому числі і європейському".

2

Григорів також зазначив, що цьогоріч партнером стане державний авіабудівний завод "Антонов".

Виконавчий директор Володимир Гайдар розповів, що перелік цьогорічних локацій розшириться. Не обійдеться без історичного ценру міста, куди входить міська ратуша, Палац Потоцьких, Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Івана Франка. Окрім цього, серед унікальних локацій фестивалю Міжнародний аеропорт "Івано-Франківськ", залізничний вокзал, завод "Промприлад". 

3

"Це вже добра традиція PORTO FRANKO – відкривати ті простори, які вже вважалися напівмертвими чи вже в потойбічному світі. Але PORTO FRANKO заводить місто, заводить простори, по-новому подає ті локації, які навіть містяни не завжди бачили адекватно. Як на мене, PORTO FRANKO показує максимальну амплітуду, виходячи з найглибших глибин Карпатського моря і піднімаючись в небо",  сказав Гайдар.

Ілля Разумейко, який є співзасновником фесту, цьогоріч отримав нову посаду – арт-директора PORTO FRANKO. Він розповів, що програма буде сформована наприкінці березня, однак привідкрив трохи завісу.

"Ми намагаємося привезти і з України, і з Європи найновіше, найрадикальніше, найпрогресивніше, найактуальніше мистецтво. У нас на фестивалі буде багато цікавої електронної музики, багато перформансів", – зазначив Ілля Разумейко.

4

Разумейко також розповів, що до Івано-Франківська з Відня приїде перший балет з роботами "Oh, Magic" видатного австрійського хореографа Сімона Майєра.

Незмінний куратор театральної програми Олексій Гнатковський зазначив, що фестиваль 2018 року представить культові вистави від метрів сучасної європейської режисури – "Книга Йова" Еймунтаса Някрошюса та "Чайка" Оскараса Коршуноваса. Він також відзначив, що те, що Някрошюс приїде до Івано-Франківська другий рік поспіль, є неабияким досягненням. Тривають переговори з театрами Польщі, Австрії.

"Тема – повітряний порт. Що це означає? По суті, це підняття вгору – рух вверх. І тому театральна програма буде націлюватися тільки вверх, тільки досягання кращих, більших висот і перспектив. Театральна програма – одна з основних турбін фестивалю",  сказав Гнатковський.

5

Франківський драмтеатр теж не пастиме задніх і готує прем’єру у новій локації – подробиці поки що тримають в таємниці. Гнатковський лише зазначив, що театр буде комбінувати, синтезувати та експериментувати з музикою. Нагадаємо, минулого року на фесті презентували неоОперу-жах "HAMLET".

Водночас PORTO FRANKO 2018 готує власну концертну програму, присвячену 90-річчю від дня народження новатора сучасної музики, лідера музичного авангарду Карлгайнца Штокгаузена: у рамках цієї програми на фестивалі виступлять американсько-бельгійський тромбоніст Томас де Моор, угорський перкусіоніст Ласло Худачек, німецько-угорська співачка та перформер Юлія.

 

Масштабні візуальні та аудіоінсталяції у міському просторі від українських та європейських художників, перформанси та хепенінги із залученням туристів та жителів міста як співучасників інтерактивних проектів – усе це своєрідна світлосигнальна система мистецького аеропорту PORTO FRANKO 2018.

Цьогоріч фестиваль повністю спонсорується меценатськими коштами БФ "Україна Інкогніта" та БФ Олександра Шевченка "Новий Івано-Франківськ".

"Є зараз така концепція у світі, що в майбутньому будуть розвиватися міста "креативної економіки". Це не важка індустрія, не хімічна промисловість, не енергетика, а це якраз те, що буде відбуватися на фестивалі PORTO FRANKO, адже один з розділів креативної економіки – фестивальна діяльність",  сказав представник БФ Олександра Шевченка "Новий Івано-Франківськ" Олег Головенський.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: