fbpx

Porto Franko: у центрі Франківська гелікоптери загуділи в пам'ять Карлгайнца Штокгаузена. ФОТО

Культура 16:27, 13.06, 2018

На площі Шептицького в Івано-Франківську в рамках Міжнародного фестивалю актуального мистецтва Porto Franko 2018 презентували аудіовізуальну інсталяцію Романа Григоріва та Іллі Разумейка "Stimmen".

Організатори зазначили, що цього дня по місту відкриваються різні мистецькі локації, та привітали усіх з відкриттям Porto Franko 2018. 

"В нас крута мета – зробити наше місто ще кращим. Воно і так найкраще у світі, але треба, щоб було най-найкращим. Я вітаю всіх нас з відкриттям фестивалю", – розпочав директор Porto Franko 2018 Ростислав Держипільський.

За участі чотирьох гелікоптерів звучить варіація на культовий твір композитора Карлгайнца Штокгаузена "Helicopter Schtreichquartett". У центрі між гелікоптерами звучить запис лекції митця.

"Ця локація являє собою монумент пам'яті Карлгайнца Штокгаузена, і це єдине місто в Україні, яке цього року святкує ювілей – 90-річчя цього німецького композитора, – пояснив генеральний директор фестивалю Роман Григорів. – Відкрий для себе порт Франківськ вже вкотре".

Арт-директор та співорганізатор Ілля Разумейко додав, що "кладовище" старих літаків знайшли ще взимку і тоді ж придумали обіграти інсталяцію в міській архітектурі та з музикою.

Виконавчий директор Володимир Гайдар закликав відкривати Франківськ по-новому.

"Є речі, які не мають бути, але вони виникають, якщо правильно прикласти зусилля, і вони літають. Покликання нашого фестивалю – поєднувати непоєднуване і робити те, що здавалося би нереальним, оживляти ті локації, на яких не мали би з'являтися гелікоптери, але вони з'явилися і звучать", – зазначив Гайдар.

Довідково про інсталяцію "Stimmen":

Замість чотирьох гелікоптерів, що літають з музикантами за складною партитурою – чотири напіврозкладених скелети військових радянських повітряних машин. Замість динамічної поліфонії струнного квартету та шуму ґвинтів – фрагменти препарованого (modified) голосу самого Штокгаузена. Замість високотехнологічності – поетика смерті та повільного руйнування.

Монумент для Карлгайнца Штокгаузена модулює ідеалістичні мрії епохи розквіту європейського поставангарду в реалії пострадянської української дійсності. Переосмислення твору Штокгаузена як одного зі знакових та водночас прощальних "жестів" безкомпромісного сучасного мистецтва XX сторіччя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: