fbpx

Активісти затримали на Дністрі в Галичі браконьєрів із сітками та мішком риби. ФОТО

Суспільство 16:07, 23.05, 2018

Вчора близько 23-ї години активісти громадської екологічної організації "Скеля" провели рейд в місті Галич.

"Нічний рейд "Протидія корупції та моніторинг екології "Скеля" 22-23 травня на ріці Дністер в Галичі, Івано-Франківська область. В нерестовий період, на гумовому човні в межах міста. Риба з ікрою. Хапуги-нелюди з Галич-гори", – прокоментував фото активіст екологічної громадської організації Любомир Стрембіцький. 

Увагу прикарпатських активістів привернула торгівля копченим вирезубом, а це риба з Червоної книги, у місті Галичі. Виявилося, що улов місцевий, тож вирішили піти в рейд. П'ятеро активістів, троє з яких – прикарпатці, вистежували браконьєрів на Дністрі в околицях міста.

"Це, як на наш погляд, надмірна зухвалість браконьєрів, – каже голова ГО "Скеля" Андрій Об’єщик. – Вирішили пройти по місцях, де могла би водитися така риба. Одне з місць, його знали наші активісти, було трохи нижче мосту по течії. Приїхали, не встигли долузати пачку насіння, як на воду висунувся човен. Скажу правду, ми працюємо з тепловізорами, бачимо на віддаль до 2 км. Побачили двох людей у човні, вони піднімали і витрушували чотири сітки. Зустріли човен на березі, коли вивантажували сітки і мішок з рибою. Чоловіка з сіткою затримали одразу, інший втік, але через хвилин 15 у кущах знайшовся. Ми фіксували все на відео, щоби ніхто не закинув, що "Скеля" щось порушує. Викликали на місце поліцію і рибоохорону". 

Факт браконьєрства зі свідками зафіксували і слідчі Галицького райвідділу поліції, і інспектори обласної рибоохорони.

"На даний час, як нам повідомили в рибоохороні, визначають розмір шкоди і нараховують збитки. Керуючись досвідом подібних випадків у Тернопільській і Чернівецькій областях, на які поширюється наша активність, можемо сказати, що буде істотна шкода. Понад два десятки рибин, серед яких червонокнижні ялець і марена. Порушення у способі вилову, в заборонений, бо нерестовий період, ще й риба з ікрою. На наш погляд, за цим фактом мало би бути порушене кримінальне провадження. Але на Франківщині зазвичай такі справи кваліфікують як адміністративні порушення", – зазначив Андрій Об’єщик. 

Активісти повідомили, що продовжать відстежувати браконьєрів на Дністрі.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: