fbpx

Активісти зупинили незаконну вирубку дерев у НПП "Гуцульщина", яку покривав лісник. ВІДЕО

Суспільство 14:39, 07.07, 2017

Учасники АТО та активісти з Косівщини днями зупинили незаконну вирубку дерев у НПП "Гуцульщина". Крадії – місцеві жителі – зізнались, що добро рубати дерева їм дав лісник парку і пообіцяв грошову винагороду. Втім, досі правоохоронні органи не вжили жодних заходів щодо злочинців та горе-лісника.

Днями у Нацпарк виїхали журналісти, поспілкувались з активістами, головою Косівського райвідділу Нацполіції та керівництвом НПП "Гуцульщина".

Як зазначив активіст, учасник АТО Володимир Зузяк, про зловживання у Нацпарку йому повідомив депутат Пістинської сільської ради Петро Бейсюк. За вечір з парку вивозили 3-7 фір ділової деревини. Разом з активістами вони одразу ж виїхали на місце, де виявили трьох місцевих жителів, що рубали смереку.

"Нам стало відомо, що "кришуванням" цього процесу займається лісник парку Бедзінський. В той момент, коли спилювали дерево, він спеціально включив мотокосу, щоб заглушити звук бензопили", – каже Зузяк.

За його словами, на наступний день лісник Бедзінський разом із злодіями перебував у районній лікарні – намагався заднім числом оформити їм лікарняний, щоб уникнути відповідальності.

Втім активісти домоглись зізнання місцевих жителів, що крали ліс.

"Ми тут їхали з колєгами, Бедзінський тут косив, а ми рубали смереку. Рубали з 11 вечора, потім побачили активістів і почали тікати. Ми мали продати то дерево та й собі поділити",  каже місцевий житель Микола.

Активісти запевнили, що у поліції і досі не вжили жодних заходів щодо злочинців і не відкрили кримінального провадження. У районному відділі поліції начальник відмовився поспілкуватись із журналістами. 

"У мене сьогодні не прийомний день, давайте будем спілкуватись офіційною мовою, пишіть запит",  сказав начальник Косівського районного відділу ГУ Нацполіції Олександр Байдусь.

У самому НПП "Гуцульщина" т.в.о директора Юрій Стефурак повідомив, що рішення щодо подальшої роботи лісника Бедзінського буде прийнято лише після розслідування поліцією та доведення його вини.

"Я написав наказ про створення комісії, до якої увійдуть працівники парку, науковці, представники громадськості щоб об’єктивно розібратись у ситуації. Ми розсилаємо листи у відповідні інстанції про створення комісії, і думаю, з наступного тижня комісія почне роботу, щоб дати об’єктивну оцінку і покласти край тому, що є",  заявив Стефурак.

Головний інженер ДП "Кутське лісове господарство" Андрій Ониськів зазначив, що лісник Бедзінський є ставлеником скандального екс-директора Нацпарку Василя Пророчука.

"Я трохи володію інформацією про цього лісника, у нього є певні "криші", адже він був прийнятий на роботу ще Пророчуком і працював під його керівництвом. В 2011 році саме на обході цього лісника була зафіксована найбільша в історії України шкода – 264 м куб. деревини було вкрадено. Люди самі вже повстали проти цього лісника, тому мусять бути вжиті якісь заходи проти нього, – заявив Ониськів. – Наразі змінилось керівництво парку, сподіваюсь, що робота Нацпарку налагодиться, а винні у незаконних рубках нестимуть відповідальність".

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: