fbpx

Американці в захваті від дерев'яних окулярів карпатських майстрів. ВІДЕО

Стиль життя 19:48, 04.07, 2017

Американський підприємець із українським корінням вирішив інвестувати у дещо підзабуту гуцульську традицію різьби, бо розгледів у ній неабиякий потенціал.

Голос Америки поспілкувався із засновником бреду Hetmans і дізнався, чому бізнесмен із Брукліна зробив ставку на традиції Карпат.

"Дуже гарні, прості, приємні відчуття, коли торкаєшся. Вони не схожі на звичайні окуляри", – говорять американці про окуляри Hetmans.

Усі дерев'яні оправи оздоблені різьбленням карпатських майстрів.

"У нас є три колекції. Кожна колекція створена окремим майстром. "Самобутня" колекція створена Тарасом – вирізьблені пофарбовані оправи. "Натуральна" колекція створена Іваном – різьблення не пофарбоване. "Велика цяця" створена майстром, якого ми називаємо Великий Микола. Він вкраплює писанки в оправи, вирізає дерево і вставляє туди побиті писанки",  розповідає Нік Розар.

Розпочати бізнес Ніка надихнула поїздка до України влітку 2014, коли на сході України розпочиналася війна.

"Коли я повернувся до Нью-Йорка в листопаді, ми з батьками заговорили, що на папері Україна здавалася бідною країною, але я щойно звідти повернувся і знав, що уявлення не цілком відповідають дійсності. Інституції працюють, люди є, талант нікуди не зник, все, що робить Україну Україною, залишилося. І я подумав, що я можу зробити, аби повернути державу в економічний мейнстрім, адже світ у цьому сенсі відвернувся від України".

Окуляри здалися Ніку ідеальним варіантом. Це річ потрібна, а українські майстри можуть зробити їх унікальними. З понад 20 різбярів Нік вибрав роботи трьох, так і почав працювати. Попри те, що мати Ніка американська українка і з культурою він був знайомий з дитинства, каже – інвестує в українські таланти суто з позиції бізнесу.

"Лише через те, що ці люди роблять щось абсолютно неймовірне і про це мало хто знає, я побачив у цьому можливість, як зробити так, аби про ці неймовірні таланти дізналося якомога більше людей".

Пара дерев'яних окулярів із різьбленням карпатських майстрів – річ не першої необхідності, однак в американських мегаполісах цінують автентичність та унікальність стилю і готові витратити на це чималі гроші.

Коштує пара дерев'яних окулярів 170 доларів, у США стільки просять за скельця відомих брендів. Однак слоганом Hetmans "Мистецтво, яке ти одягаєш" все сказано – переконаний Нік.

"Кожна річ, яку ми виготовляємо, – це витвір мистецтва. Наші майстри підписують кожний виріб, ми навіть логотип помістили всередину, аби не зіпсувати роботу. Ми хочемо показати митця".

Наразі окуляри Нік продає через інтернет-крамницю і на різноманітних ярмарках у Нью-Йорку. Американці, яким хлопець показує окуляри, одразу звертають увагу на дизайн.

Нік пригадує, знайти майстрів, які погодилися б різьбити на оправі окулярів, було непросто, із зони комфорту вийшли лише креативні.

"До того, як я приїхав туди, вони виготовляли лише ювелірні скриньки і тарілки. А я їм запропонував щось нове, попросив їх зробити щось дивне. Робіть помилки – я вам платитиму, бо поважаю ваш час. І відтоді ми побачили набагато крутішу роботу".

Те, що бізнесмен із Нью-Йорка зробив ставку на підзабуту традицію Карпат, змусило самих майстрів повірити у себе.

"Один із наших майстрів зізнався мені через рік після того, як ми почали разом працювати, що у той день, коли ми зустрілися, він був за два тижні від того, аби зібрати речі і податися до Польщі нелегальним робітником, залишивши вдома малу дитину. Зараз він живе вдома і може доглядати доньку. Для мене це найкращий результат – бачити реальні зміни у житті людей".

Тим часом бізнес розширюється – до окулярів додалися вироби зі шкіри.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: