fbpx

Андрухович, Жадан, Сеітаблаєв приєднались до звернення до Президента посприяти виборчій реформі

Політика 12:44, 05.02, 2019

Лідери думок та моральні авторитети підтримали заклик до Петра Порошенка сприяти ухваленню виборчої реформи. Серед них і відомий івано-франківський письменник Юрій Андрухович.

Відомі українці аргументують нагальну потребу у виборчій реформі можливістю Росії впливати на вибори на мажоритарних округах за допомогою підкупу. Це, на думку підписантів, спричинить згортання реформ та зміну євроатлантичного вектора України.

Депутати зволікають із розглядом Виборчого кодексу в другому читанні, тому що неспроможні змінити правила самі для себе, йдеться в документі. Тому його автори закликали Петра Порошенка взяти на себе лідерство в цьому процесі та переконати парламентарів ухвалити виборчу реформу, як це було з Антикорупційним судом.

"Зволікання з підготовкою та розглядом у другому читанні проекту Виборчого кодексу, який усуне наявні загрози та впровадить пропорційну систему з відкритими регіональними списками вже на наступних парламентських виборах, є проявом неспроможності українських депутатів змінити правила виборів для самих себе.

Виборча реформа – це одне зі складних політичних рішень, процес прийняття якого потребує проактивної участі глави держави.

Ми закликаємо Вас взяти лідерство в цьому складному процесі та переконати Парламент виконати Коаліційну Угоду 2014 року, як це було із Законом про Антикорупційний суд, щоб уже восени 2019 року мажоритарка зникла як явище, а вибори пройшли за пропорційною системою з відкритими регіональними списками", – йдеться у тексті відкритого листа.

Під відкритим листом підписались Юрій Андрухович, Євген Бистрицький, Матвій Вайсберг, Гліб Вишлінський, Андрій Вишневський, Володимир Воробей, Олександр Габович, Ігор Гордійчук, Сергій Жадан, Йосиф Зісельс, Світлана Матвієнко, Володимир Огризко, Дана Павличко, Святослав Павлюк, Іван Примаченко, Ахтем Сеітаблаєв та Олександр Тодорчук.

Повний текст відкритого листа — за посиланням.

Зазначимо, раніше відкритий лист до Президента підписали Євген Глібовицький, Ярослав Грицак, Олександра Дворецька, Лариса Денисенко, Віта Думанська, Орест Друль, Володимир Дубровський, Євген Іхельзон, Юлія Кириченко, Ігор Коліушко, Богдан Кутєпов, Наталія Лигачова, Мирослав Маринович, Аліна Михайлова, Оксана Нечипоренко, Леонід Остальцев, Олександр Сушко, Євген Турчак, Оксана Форостина, Тарас Шевченко й Ярослав Юрчишин.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: