fbpx

Антикорупційний рух Саакашвілі шукає однодумців в Івано-Франківську

Політика 12:47, 23.02, 2016

Лідери Антикорупційного руху Міхеїла Саакашвілі "За очищення" розповіли, яких однодумців і для якої мети вони шукають в Івано-Франківську.

У прес-конференції взяли участь колишній редактор "Форбс.Україна" Володимир Федорин, лідер партії "Демократичний Альянс" Василь Гацько і грузинський політик-реформатор Георгій Вашадзе. Сам Міхеїл Саакашвілі на конференцію не прибув. 

Як розповів Василь Гацько, вчора Антикорупційний рух представили у Чернівцях, сьогодні форум в Івано-Франківську, у планах – об'їхати всю країну.

"Темп змін у країні недостатній, реформи провалені, уряд діє неефективно. Є два виходи з цієї ситуації: скласти руки і обурюватись або об’єднатись і змусити владу виконувати наші вимоги",  каже Гацько.

Наразі вимоги Руху зводяться до п'яти позицій: відставка уряду; призначення незалежного Генпрокурора; ухвалення закону про економічні свободи; забезпечення на ділі принципу невідворотності покарання для корупціонерів; нове виборче законодавство, яке дозволить викинути олігархів з політики.

"Ми знаємо, що просто бути невдоволеним і хотіти змін – недостатньо. У Франківську ми збираємо команду, яка зможе змусити владу виконати ці п’ять вимог. Сьогодні ми будемо знайомитися з активістами, говорити про національні і місцеві проблеми. Ми маємо звільнити українців від корумпованої еліти і запровадити правила, які унеможливлять корупцію", – наголосив Гацько.

Про ідеологію економічних реформ, які пропонує Антикорупційний рух, розповів Володимир Федорин, співзасновник Центру імені Кахи Бендукідзе. 

"Україна найбідніша і найменш вільна країна Європи. Коли нас питають, чи є у вас план, ідеї, чи ви зосереджені лише на боротьбі проти, я кажу: план є – це створення сприятливого бізнес-клімату для українців. Перш за все потрібно прийняти закон про відкриту приватизацію. Україна фізично не може дозволити собі моніторинг за тисячами державних підприємств, вихід – це вигідно і відкрито продати ці підприємства. Мільйони українських селян, на відміну від містян, не мають можливості розпоряджатися своєю власністю. Чому вони отримують копійки за свої паї? Це вигідно аграрним олігархам. Далі  податкова реформа: податки мають бути помірними, а відповідальність за їх несплату – жорстка. Чи може це бути зроблено? Так",  впевнений Федорин.

За його словами, поширений стереотип про так званий корупційний менталітет українців  міф. Українці можуть і хочуть працювати відкрито і чесно, без хабарів і відкатів. Також і всі політики не однакові  не всі лише обіцяють і брешуть. "Є політики, здатні втілювати ідеї для покращення життя. Після перемоги революції потрібно насправді вже менше  навести в країні лад і виховати у людей несприйняття корупції",  зазначив Федорин. 

Георгій Вашадзе, колись депутат грузинського парламенту, член команди Міхеїла Саакашвілі, запевнив, що Антикорупційний рух  не черговий політичний проект під вибори. Завдання в Руху значно амбітніші, ніж перемога на виборах.

"Наше завдання  провести у країні реальні реформи, щоб система була орієнтована на потреби громадян, щоб пройшла децентралізація. Ми хочемо, щоб Україна стала новим символом Європи. Україна має стати прикладом для всього регіону, на Україну дивиться Грузія, Молдова, Білорусь. Це не копія того, що ми робили у Грузії, це нове покоління реформ, яке базується на практиці того, що ми робили у Грузії. В Україні великий інтелектуальний потенціал, і треба дати цьому потенціалу розвиватися. Наш рух – це не політична платформа, у нас місце є для всіх",  наголосив Вашадзе.

Нагадаємо, форум Антикорупційного руху "За очищення" розпочнеться в Івано-Франківську сьогодні о 18-00 в приміщенні "Платинум Хол" на вул. Надрічній, 60. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: