fbpx

Активісти хочуть зберегти стару зупинку з мозаїкою на Прикарпатті. ВІДЕО

Наша історія 18:43, 03.04, 2019

Баталії через зупинку точаться у селі Тязів Тисменицького району на Прикарпатті. Сільські чиновники вирішили знести мозаїчну зупинку, а активісти наполягають, що робити цього не можна, бо йдеться про культурну спадщину.

Місцеві мешканці виступили на захист Мамая – легендарний козак просидів на в’їзді до Тязева майже півстоліття, а тепер керівництво ОТГ вирішило його знести, йдеться в сюжеті ТСН.
"Звичайно, зупинка має художню, мистецьку цінність. Це було б візитівкою нашого села. Зараз таких нема. Це старовинна реліквія",  переконані селяни. 

Очільник села каже – це благоустрій. Мовляв, поруч вже є нова скляна зупинка, а замість старої буде зелена зона, і про це, твердить, просили самі мешканці.

"Зупинка не використовується за цільовим призначенням, а люди приходять справити протребу, молодь дозвілля проводить. Ну і псує, на думку громади, вигляд як перед церквою, так і в цілому населеному пункті", – каже голова сільської ради Ямницької ОТГ Роман Крутий

Жодних документів, що мозаїка цінна, кажуть чиновники, немає. Натомість експерти переконують, що йдеться про цілий пласт української культури часів Союзу. І часто цей стріт-арт – справа рук не аматорів. 

"Деякі з них були реально відомими митцями того часу і навіть видатними художниками, які на свій час, в 60-70-х роках, мали таку можливість розкрити свою індивідуальність в таких безпредметних формах на противагу офіційним виставкам", – каже проректор Львівської Національної Академії мистецтв Роман Яців.

Це була непроста праця, кажуть сучасні мозаїсти. Над одним об’єктом бригада художників працювала з місяць. Панно викладали смальтою – спеціальним непрозорим кольоровим склом – або битою керамікою.

"На місці наносили на стіну цемент і набирали попередньо порізаний матеріал. Руки затікають, якщо десь вище. Дощ, вітер – це все вони на своїй шкірі могли відчути", – розповідає майстер-мозаїкар Олег Дунаєвський

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: