fbpx

Апеляційний суд залишив під вартою затриманого на Прикарпатті екс-керівника військової поліції Грузії

Суспільство 14:38, 07.11, 2017

Апеляційний суд Івано-Франківської області розглянув скаргу Мегіса Кардави на ухвалу Галицького районного суду, якою його було арештовано на 40 діб.

Нагадаємо, 1 листопада колишній начальник департаменту військової поліції Міноборони Грузії Мегіс Кардава був затриманий оперативниками Центрального управління СБУ в селі Задністрянське Галицького району, де він проживав зі співмешканкою. Після затримання Галицький районний суд обрав Кардаві запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту до його екстрадиції у Грузію.

Сьогодні колегія апеляційного суду у складі Володимира Гандзюка, Богдана Гриновецького та Богдана Кукурудза переглянула ухвалу суду першої інстанції в режимі відеоконференції, оскільки Кардава на засідання з СІЗО прибути відмовився. Відповідне клопотання до суду подав захисник підозрюваного Михайло Лотоцький, який зазначив, що життю Мегіса Кардави може загрожувати небезпека з боку російських спецслужб чи грузинського криміналітету.

Суддя ознайомив присутніх з ухвалою першої інстанції. В ній йдеться, що Кардава перебував у міжнародному розшуку за злочини, які за законодавством Грузії караються до 30 років ув’язнення. Крім того, суд посилався на Європейську конвенцію про екстрадицію злочинців, яка діє між Україною і Грузією. Слідчий суддя вказав на те, що чинним законодавством України щодо особи, яка вчинила злочин за межами України, приймається рішення про тимчасовий арешт на 40 діб.

Захисник Лотоцький вважає рішення суду першої інстанції незаконним і просить його скасувати. За його словами, підставою для скасування є приниження гідності його підзахисного. Оскільки при розгляді у першій інстанції його помістили у клітку.

"Були певні проблеми з перекладачем, а тому затриманий, можливо, не зрозумів суть і інші процесуальні моменти у його справі",  повідомив адвокат.

Він вважає, що окремі слідчі дії були проведені з порушенням чинного законодавства.

Лотоцький також переконував суд, що у суді не була встановлена особа Мегіса Кардави.

"Що значить не було встановлено особу? Хочете сказати, що це інша особа?" – перепитав суддя.

На що захисник відповів, що суддя має встановити особу, а якщо у нього не було документів, то він не міг цього зробити.

"Також суду мали бути надані офіційні документи у якості доказів. Не було документів, були якісь копії у прокурора. Я вважаю, що суд не міг приймати такі докази",  сказав Лотоцький.

Він також зазначив, що СБУ без ухвали слідчого судді не могла його затримати. Була лише ухвала київського суду про обшук.

"Вважаю, що доказів для такої ухвали недостатньо",  сказав адвокат і попросив колегію суддів скасувати ухвалу Галицького районного суду.

Прокурор Божена Мосюк зазначила, що ухвала слідчого судді Галицького районного суду є законною і обґрунтованою, а апеляційна скарга захисника  безпідставною і такою, що не підлягає задоволенню.

"В ухвалі першої інстанції наведені усі мотиви, згідно з якими прийнято рішення. Затримана особа є громадянином Грузії і перебуває у міжнародному розшуку Інтерполу. Максимальне покарання за злочини, скоєні Кардавою на території Грузії,  це позбавлення свободи до 30 років. За законодавством України ці злочини є екстрадиційними і передбачають термін позбавлення свободи терміном на 1 рік. Терміни притягнення Кардави до відповідальності за скоєні злочини не закінчилися. Вважаю рішення слідчого судді про тимчасовий арешт на 40 діб законним. А доводи в апеляційній скарзі безпідставними. Негайне звільнення особи може бути у разі порушення українського законодавства про затримання або якщо протягом 40 днів грузинською стороною не буде подано достатніх документів для екстрадиції",  зазначила прокурор.

Вона попросила суд залишити ухвалу Галицького районного суду без змін, а апеляційну скаргу – відхилити.

Сам Кардава підтримав апеляційну скаргу адвоката та просив її задовольнити. Він нагадав, що був керівником військової поліції Грузії, боровся з російськими спецслужбами і криміналітетом. Саме тому сьогодні не з'явився на суд і вважає, що його життю загрожує небезпека.

Грузин запевнив, що має намір лишитися в Україні та отримати статус біженця, що, на його думку, гарантуватиме йому безпеку.

Апеляційну скаргу суд залишив без задоволення, а ухвалу першої інстанції залишив без змін.

ЗМІ повідомляють, що розшукуваний Інтерполом за поданням прокуратури Грузії Кардава звинувачується в скоєнні вбивств, тортурах ув'язнених, організації таємного стеження за політичними опонентами, привласненні державних коштів. Мегіс Кардава в 2012 році залишив Грузію і з 2013 року перебував у розшуку Інтерполу на підставі матеріалів грузинської прокуратури. У 2014 році він заочно був засуджений до дев'яти років ув'язнення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: