fbpx

Арешт івано-франківського блогера Руслана Коцаби на 60 днів по-різному оцінюють правники

Суспільство 13:18, 09.02, 2015

Юристи не мають одностайної позиції щодо дій правоохоронних органів стосовно івано-франківського блогера Руслана Коцаби (на фото), який публічно виступав із критикою мобілізації.

Руслана Коцабу звинуватили у державній зраді та шпигунстві (частина 1 статті 111 та частина 1 статті 114 Кримінального кодексу України). Уночі 8 січня стало відомо про арешт блогера на 36 годин до засідання суду, а сам суд відбувся того ж дня. Радник глави СБУ Маркіян Лубківський заявив, що під час затримання у Руслана Коцаби вилучено матеріали, які можуть вказувати на вчинення злочинів, передбачених наведеними вище статтями Кримінального кодексу. Рішенням суду блогера арештовано на 60 діб.

З такими діями правоохоронців категорично не згодний член правління Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський, пише Телекритика. За його словами, він так і не зрозумів, у чому саме суд звинуватив Руслана Коцабу. Вважати заяви блогера незаконними підстав немає, каже юрист.

"В Радянському Союзі була класична політична стаття: якщо ти висловлюєшся проти Радянського Союзу, тебе засуджували через державну зраду. І звичайно, зараз його (Руслана Коцаби, – ТК) арешт на 60 діб  це, як на мене, абсолютно невиправдана міра. Тому що очевидно, що він багато років прожив у своєму місті й нікуди не збирався тікати, ніяким чином не завадив би слідству і жодної причини для його затримання й арешту на 60 діб насправді немає. Тому його арешт є абсолютно незаконним", – сказав пан Яворський.  

На думку правозахисника, українські правоохоронні органи діють в цій справі, на жаль, грубо і непрофесійно. "Якщо Служба безпеки України провела обшук і щось знайшла справді, що свідчить про злочин,  наприклад, що він працює на ФСБ чи ще щось, то вона мала би зробити публічний коментар і пояснити, в чому саме полягає злочин цієї людини. На сьогоднішній день публічних коментарів щодо цього питання немає",  підсумував правозахисник.

Відповідаючи на запитання "Телекритики" про те, наскільки вірогідним є те, що правоохоронні органи реагуватимуть на публічну критику чинної влади з боку таких одіозних осіб, як Олена БондаренкоІгор Гужва чи Олесь Бузина, Володимир Яворський сказав: "Я взагалі вважаю, що за виступи проти мобілізації не може бути ніяких звинувачень. Тобто ці речі на сьогоднішній день не є правопорушенням в країні. Це є висловлення своєї думки. Я, наприклад, теж маю багато сумнівів щодо того, що мобілізація є законною. Тобто я вважаю її незаконною, оскільки мобілізація може відбуватися тільки в воєнний час. Тому це питання юридичне, політичне і це питання публічного обговорення, тут взагалі немає місце кримінальній відповідальності саме за твердження, що мобілізація є незаконною. Щодо всіх інших тверджень, які стосуються територіальної цілісності, треба розглядати кожний приклад конкретно. Але конкретно за це твердження (критику щодо мобілізації,  ТК), як на мене, Кримінальний кодекс взагалі не встановлює жодної відповідальності. Це є свобода слова людини, і вона має право виражатися, а рішення щодо відгуку на проведення мобілізації з правової точи зору є дуже сумнівним".

Водночас, як відзначив на своїй сторінці у Facebook юрист Інституту масової інформації Роман Головенко, у відеозверненні Руслана Коцаби є порушення й статті 114 Кримінального кодексу: перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.

"Аби довести наявність шпигунства в діях Коцаби, треба буде довести передачу ним інформації до Росії, може, слідчим видніше. Але в його відеозверненнях проти мобілізації є ст. 114-1 КК (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період), що більш очевидно, ніж шпигунство. Просто стаття 114-1  нова, слідчі, ймовірно, бояться її застосовувати",  зазначив пан Головенко.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: