fbpx

У Франківську студентів-медиків навчатимуть робити розтини за допомогою телемедицини. ФОТО

Здоров'я 15:17, 23.11, 2017

В Івано-Франківському національному медичному університеті відкрили науково-практичний центр "Патоморфологія" на базі обласної клінічної лікарні. Відтепер студенти зможуть онлайн спостерігати за процесом розтину та вчитись ставити діагноз.

Завідувач кафедри патоморфології і судової медицини Іван Михайлюк зазначає, що ІФНМУ став першим медичним університетом в Україні, який отримав можливість онлайн спостереження за ходом аутопсії, записувати їх та робити відеотеку по захворюваннях, що надалі слугуватиме матеріалом для занять зі студентами.

"Всі розтини ведуться у двох секційних залах. В нас бувають випадки СНІДу, туберкульозу відкритої форми, коли є великий ризик, щоб студенти були присутні. Лікарі мають маски, спеціальні засоби захисту, а студенти можуть переглянути запис", – розповідає Іван Михайлюк.

Обладнання встановили у трьох навчальних кімнатах, де проводяться практичні заняття.

Також на кафедрі представили велику колекцію макро- та мікропрепаратів. Медики зазначають, що відтепер діагностика різних складних захворювань можлива з допомогою сучасного мікроскопа. Доцент кафедри патоморфології і судової медицини Микола Багрій став одним із творців найбільшого підручника "Атлас. Патоморфологія. Гістологія", який включає 1300 мікропрепаратів і не має аналогів в Україні.

1

"Ми, як викладачі кафедри, проводимо також діагностичну роботу. Якщо нам трапляються рідкісні випадки або такі, що потребують препаратів, яких немає для навчання студентів, ми їх можемо виготовити. Це матеріал, який підлягає рутинному дослідженню і може закінчитись передчасно. Ми його можемо довиготовити", – зазначає Микола Багрій.

Цього року в ІФНМУ є вісім інтернів, які обрали собі спеціальність "Патологоанатомія", оскільки вона не надто поширена. Загалом в Україні налічується близько 900 патологоанатомів, в Івано-Франківську – близько 40 осіб разом з викладачами кафедри.

2

Зазначимо, 14 листопада Верховна Рада підтримала внесений Президентом законопроект про підвищення доступності медичного обслуговування в селах, який передбачає телемедицину. Ректор ІФНМУ Микола Рожко каже, що почали оновлювати матеріально-технічну базу для навчання студентів ще в 2011 році.

"Коли до керівництва вишу прийшла нова команда, ми собі поставили завдання – якщо ми не будемо робити навчальну базу, то до нас ніхто не прийде вчитися. І цим було все сказано. Того року ми забезпечили теоретичні кафедри, до яких ніколи не було особливої цікавості, навчально-практичними центрами… Ми маємо створити умови для навчання наших дітей", – розповілає Микола Рожко.

Облаштування науково-практичного центру та закупівля обладнання обійшлась вишу у близько 100 тисяч гривень. Придбали його за кошти фонду університету. Микола Рожко зазначає, що у виші не скорочують семестр, оскільки кошти є і на опалення приміщень, і на зарплати викладачам. А про фінансову стабільність свідчить те, що ІФНМУ цього року обрало на 150 українських і на 200 іноземних студентів більше, ніж минулого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: