fbpx

Банківські шахраї крадуть логін і пароль: як розпізнати схему

Суспільство 11:20, 28.07, 2018

Нещодавно "ПриватБанк" попередив про випадки шахрайства, з якими вже зіткнулися деякі власники платіжних карток.

Суть шахрайства в тому, що людям надходять повідомлення на різні месенджери (Telegram, Viber, WhatsApp тощо) або на електронну пошту про переказ чималих сум від невідомих осіб. Мета таких повідомлень – спонукати ввести для перевірки рахунку свій логін і пароль, стверджують експерти з кібербезпеки.

"Це нова хвиля фішингу, – каже В'ячеслав Нехороших, керівник напрямку інформаційної безпеки "ПриватБанку". – Через різні канали комунікацій надходить повідомлення про поповнення картки невідомою особою (у моєму випадку – на 5100 гривень). За посиланням клієнтові пропонують перейти на квитанцію з фішинговим сайтом Приват24".           

Людина переходить за посиланням і бачить знайомий їй інтерфейс Приват24.

"Зазвичай клієнт не звертає уваги, що адреса у стрічці зовсім інша, і за звиклим сценарієм вводить у буцімто Приват24 свої дані – логін і пароль, – каже Олександр Карпов, директор української міжбанківської Асоціації членів платіжних система ЕМА. – Та вся біда в тому, що ключ до свого рахунку особа ввела на шахрайському сайті. Цю інформацію одразу перехоплюють. І вже за декілька секунд шахраї можуть ввести цей логін і пароль на справжньому Приват24 й перекинути кошти з рахунку користувача на свій".  

У таких випадках слід зателефонувати на номер контактної служби банку й розповісти про повідомлення. Спеціалісти банку з'ясують, чи справді на рахунок надходили кошти.   

Також варто змінити свій логін і пароль для доступу до додатку. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: