fbpx

"Батьків має насторожити, що діти часто хворіють", – обласний імунолог Галина Бенько

Здоров'я 14:45, 26.04, 2016

В Івано-Франківську лікарі разом із батьками вчилися розпізнавати порушення в імунній системі дітей.

У час Всесвітнього тижня первинних імунодефіцитів відбулася зустріч голови ГО "Рідкісні імунні захворювання" (м. Київ) Галини Павук із дитячими імунологами Франківська й області та з батьками маленьких пацієнтів, яких хвилюють питання діагностики та лікування порушень імунної системи.

"Дитина не перестає хворіти інфекційними захворюваннями. Фактично "живе" в лікарні. Така ситуація має насторожити батьків", – відповіла на запитання головний дитячий імунолог області Галина Бенько.

Первинні імунодефіцити – завжди вроджені. Попросту кажучи, це генетичні поломки імунної системи, пояснила спеціаліст. Їх неможливо виявити як якусь конкретну хворобу з допомогою огляду чи аналізу – це стан хронічної імунної недостатності, з яким дитина, а пізніше і доросла людина, мусить навчитися жити. Проявником його є часті інфекційні захворювання. Медики називають такі – інфекційним синдромом, коли одна інфекція в організмі дитини перетікає в іншу або ж не виліковується в принципі. Стани первинного імунодефіциту (ПІД), які можуть проявитися не одразу після народження, а й після 4-5 років, і в підлітковому, і навіть в дорослому віці, це – атопічні дерматити, отити, пневмонії, бронхіти і навіть прояви ДЦП.

"Якщо з 4 років до 5 разів на рік мають місце бронхіти, які потребують антибіотиків, то це привід запідозрити імунодефіцит у дитини", – додає імунолог Віра Сем’янчук, доцент кафедри післядипломної освіти ІФНМУ.

Часто медики лікують інші захворювання, не знаючи про основну причину  ПІД, що врешті призводить до пошкодження життєво важливих органів, інвалідності або навіть смерті. Недостатня обізнаність лікарів є причиною того, що від 70 до 90% пацієнтів з ПІД залишаються не діагностованими, і не отримують відповідне лікування. Відтак  хворіють і вмирають. 

Проблема в тому, що діагностування первинного імунодефіциту (не плутати з набутим ВІЧ-СНІД – наголошують медики)  а на сьогоднішній день відомо більше 180 видів ПІД  в Україні є проблемним. Так само, як і замісна терапія, що є єдиним способом його лікування.

"Ми можемо тільки запідозрити ПІД і скерувати дитину на обстеження на вищий рівень. В Україні діагностику імунодефіциту здійснюють тільки в одній клініці – у Феофанії. Але й у цьому випадку крапку, тобто остаточний діагноз, підтверджують у спеціалізованих іноземних клініках",  уточнила Галина Бенько.

З 26 нозологій (різновидів захворювань – ред.) ПІД на державному рівні в Україні фінансується лікування тільки кількох імунодефіцитів, відзначила Галина Павук. Оплата закордонної діагностики, як і пожиттєве лікування цих хворих, лягають на плечі батьків і волонтерів.

На Прикарпатті діагноз ПІД офіційно встановлений 12 діткам.

"Дуже дороговартісна терапія. Такі діти потребують пожиттєвої замісної терапії. Залежно від типу імунодефіциту це може бути як довенне введення імуноглобулінів, так і приймання протигрибкових, чи протиінфекційних, чи інших препаратів. У нас у Франківську є хлопчик, який мусить щомісяця отримувати курс імуноглобулінів внутрівенно. Вартість курсу – 8 тисяч гривень. Раніше такі діти гинули дуже маленькими. Зараз, коли ми вже навчилися ставити діагноз і підтримувати життя людей з ПІД, вік хворих подовжується. На Прикарпатті маємо трьох пацієнтів, яких провели з дитячого до дорослого віку. Найстрашому з них – 25 років",  розповіла обласний дитячий імунолог.

Доцент Віра Сем’янчук попередила, що останнім часом батьки дітей, які не мають вроджених імунних вад, в період сезонних вірусних інфекцій та при інфекційних захворюваннях зловживають імуностимуляторами та імуномодуляторами – дають їх дітям на власний розсуд як допоміжні ліки або ж з метою профілактики. Велике навантаження хімічними середниками на імунну систему може призводити до збоїв у її роботі. А неконтрольований їх прийом може взагалі призвести до незворотніх змін в імунній системі.

"Це  ліки в лапках, ліки з недоведеною ефективністю. Без визначення стану імунної системи та без нагляду лікаря використовувати такі не варто. Батькам взагалі категорично заборонено самим втручатися в роботу імунної системи дітей!"  наголосила Віра Сем’янчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: