fbpx

У Франківську батьки звинувачують лікаря ОПЦ у халатності під час приймання пологів – дитина в реанімації

Суспільство 21:07, 04.06, 2019

До редакції КУРСу звернулися батько та бабуся новонародженої дівчинки, яка з'явилася на світ в Івано-Франківському обласному перинатальному центрі.

"Засуджуємо халатність лікарія, який неналежним чином виконував свої обов'язки і приніс в нашу родину розпач, біль і практично непоправну втрату", – не стримує емоцій батько немовляти Володимир Турів.
 
З 27 на 28 травня в ОПЦ його дружина Анна Козак народжувала у лікаря Володимира Спетрука.
 
Батько Володимир і бабця Олеся розповідають, що на пологи Анна прийшла сама, її дитина була здорова і без жодних вад розвитку. Направлення в ОПЦ вагітній дали у жіночій консультації на вул. Незалежності, де вона спостерігалася і стояла на обліку. Впродовж вагітності аналізи і огляди підтверджували, що майбутня мама і дитина здорові. Щоправда, на осанньому УЗД відзначили, що маля крупне  вагою 4 кг. А що термін вагітності минув 17 травня, то відправили жінку на пологи до обласних спеціалістів. 
 
Звернулися до знайомого лікаря, каже мама породіллі, бабця Олеся. Народжувала Анна на чергуванні Володимира Спетрука. 
 
"Жінка виносила, вилеліяла дівчинку, здорову, вагітність протікала без жодних аномалій і звернулася до лікаря ОПЦ. Спетрук В. М. протримав породіллю на гінекологічному кріслі 8 год., бо думав, що народить сама  зі слів лікаря. А коли зникло серцебиття дитинки, кричав, щоб жінка бігла коридором за ним в іншу операційну, де буде її кесарити. Внаслідок кесаревого розтину на світ появилося немовля вагою 4.200 з гіпоксією, у вкрай важкому стані. Зараз дитина  на грані життя, в реанімації, лікар-неонатолог не дає навіть 0,01% шансу на життя",  в розпачі батько Володимир. 
 
Каже, що дружина в глибокій депресії. Лікар спочатку не показувався, а потім прибігав і просив пробачення. "Хай люди знають, який лікар працює, і хочу, щоб він відповів за свій вчинок",  налаштований батько. 
 
"От щойно повернулася з реанімації. Дитя у вкрай важкому стані. Єдине покращення, що зійшов набряк головного мозку. Лікарі-неонатооги роблять все можливе, але кажуть, що надія тільки на Бога. Що шансів дуже мало. Ми всі цілі дні молимося. У реанімацію приходить священик щодня, щоби молитися над нашою дівчинкою. Приходив отець-капелан", – плаче жінка. 
 
Бабця Олеся каже, що запитувала лікаря, чому він чекав так багато часу – аж до того моменту, коли припинилося серцебиття дитини, – щоби прийняти рішення про кесарів розтин. Той у відповідь тільки вибачався.
 
"Води зійшли – він пробив. Пологи пішли, вікриття у доньки було на 5 пальців. Але дитинка крупна, головочка велика, не могла вийти. В Ані був вузький таз, вона взагалі маленька – 1,50 м росту. Розказувала, що чула під час пологів, лікарі казали, що кості не розходяться", – додає бабуся".
 
"Я сама медик, народжувала, знаю ці моменти. Не можу зрозуміти, чому вчасно лікар не міг прийняти адекватне рішення. Розумію, що є протоколи ведення пологів, де говориться про перевагу природних, але ж є і покази до кесаревого розтину, є врешті і надзвичайні ситуації, в яких лікар має брати на себе відповідальність. А це просто халатність! Лікар після пологів поїхав на море на відпочинок", – обурена жінка. 
 
За словами бабусі, головний лікар ОПЦ Ігор Вакалюк повідомив рідним, що пояснення дасть лікар Володимир Спетрук, коли повернеться з відпустки і вийде на роботу. 
 
КУРС звернувся по коментар в ОПЦ до Ігоря Вакалюка. Головлікаря, як повідомили в приймальній, не було на місці. Протягом дня ми неодноразово намагалися зв`язатися Вакалюком, але безуспішно. Сподіваємося, що головлікар найближчим часом таки знайде можливість для пояснень. .   
 
Продовжуємо відслідковувати ситуацію. 

 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: