fbpx

Бельгійці створили міні-ГЕС, яка не впливає на природний потік річок. ФОТО

Суспільство 20:20, 23.01, 2016

Бельгійський стартап Turbulent за допомогою технології 3D-друку створив турбіну, яка може виробляти енергію, будучи встановленою у невеликій річці. У цьому випадку отриманої таким способом електрики вистачить на кілька розташованих неподалік домогосподарств. Як повідомляють розробники, кожна така турбіна має потужність до 200 кВт.

Важлива особливість розробки полягає в тому, що Turbulent ніяк не впливає на природний потік річки, повідомляє ecotown.com.ua з посиланням на Еstp-blog.ru.

Саме на повній екологічності та "роботі з природою" акцентують увагу розробники міні-ГЕС. Так, якщо риба потрапить у турбіну, вона легко зможе виплисти з неї завдяки низькому тиску та особливій конструкції установки. Також для виробництва Turbulent використовувалися екологічно чисті матеріали. 

Крім того, розробники зауважують, що конструкція турбіни буде запобігати накопиченню навколо себе різноманітного сміття, що плаває у річках. Через що Turbulent не вимагатиме частого технічного обслуговування. 

Turbulent створена з міцних матеріалів та конструкцій, у компанії запевняють, що вона може безперебійно працювати до 20 років. 

Авторам розробки хотілося створити компактний, екодружній, не надто дорогий, простий для використання у віддалених регіонах пристрій, який став би своєрідним кроком на шляху до децентралізації зеленої енергії.

До речі, винахід вже привернув увагу таких компаній, як Autodesk і VITO, а також отримав фінансування від KIC Innoenergy, Iminds та уряду Бельгії.

Як повідомляв КУРС, Івано-Франківська обласна рада проголосувала за повну заборону будівництва ГЕС на Дністрі.

Читайте також: Петро Тєстов: Як ділки наживаються на вбивстві карпатських річок і що робити

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: