fbpx

Без гарячої води та приватності: як утримують людей у Калуському слідчому ізоляторі. ФОТО

Суспільство 11:27, 22.09, 2018

Моніторингова група відвідала ізолятор тимчасового тримання (ІТТ) №3 ГУНП у Калуші.

Ізолятор відвідали регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Івано-Франківській області С. Дем’янчук та громадський монітор національного превентивного механізму Г. Федюра.

Про це повідомляється на сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Монітори зазначили, що ІТТ розміщено на першому поверсі п’ятиповерхової будівлі Калуського ВП ГУНП в Івано-Франківській області. Загальна кількість камер – 4, місткість – 8 осіб.

На момент здійснення візиту в ізоляторі утримувалося дві особи. Моніторингова група поспілкувалася з кожним із них. Утримувані не скаржилися на умови утримання чи неналежне ставлення з боку працівників закладу.

Щодо недоліків та порушень. Монітори зазначили, що умови утримання осіб в ізоляторі не відповідають встановленим нормам. У камерах неналежне штучне та природне освітлення, застаріла і недостатньо ефективна штучна вентиляція. Також там відсутнє гаряче водопостачання, клозети санвузлів не обладнані змивними кранами. Карцер не відповідає нормам. В ізоляторі не забезпечується право на приватність.

Крім того, у ході моніторингу встановлено, що кабінет для слідчих та адвокатів не відповідає  вимогам, затвердженим МВС України. В ізоляторі відсутня кімната обшуку.

Моніторингова група зафіксувала, що утримувані особи не мають можливості дивитися телевізор та слухати радіо і отримувати суспільно важливу інформацію.

Також монітори виявили, що в закладі відсутня система сигналізації, яка дає змогу ув’язненим негайно встановлювати контакт із постовим.

В ізоляторі немає матеріалів санітарно-мікробіологічного дослідження якості питної води в установі. Таким чином, неможливо зробити висновок, чи може вода, що постачається до камер, використовуватися як питна.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: