fbpx

Без порожніх місць і глухих стін: в Коломиї обговорювали тему забудови центру міста

Суспільство 22:45, 12.01, 2016

У Коломиї відбулись громадські слухання з приводу забудови центральної частини міста. Нещодавно затвердили програму реконструкції та розвитку центру Коломиї.

Людей на слуханнях було набагато більше, ніж зазвичай на подібних заходах в Коломиї. Це не дивно, адже перед самісіньким Новим роком у місті розгорівся неабиякий скандал через намагання збудувати готель біля Музею Писанки.

На початку слухань міський голова Ігор Слюзар розповів, що недавно у Коломиї затвердили програму реконструкції та розвитку центральної частини міста. За словами міського голови, основою цієї програми є те, що у центрі міста не повинно бути пустуючих місць та глухих стін. Вони, сказав пан Слюзар, не прикрашають місто. Тому і прийняли рішення такі пустуючі місця забудувати, пише ГК. На слуханнях мер показав візуалізацію та попередні проекти будівель, які будуть зводитися. Всі вони розроблені фаховими архітекторами і вписуються у вже існуючий архітектурний ансамбль, – переконував міський голова.

Найбільше уваги в громади викликало питання про будівництво готелю на площі біля самої коломийської Писанки. Головним аргументом влади за такий проект є те, що будинок, який там зараз стоїть, перебуває в аварійному стані, плюс тамтешні хащі псують загальний вигляд площі. Тому щось обов’язково потрібно змінювати.

Готель, на думку влади, найкращий варіант змін. Однак, він тільки один із елементів повної реконструкції площі. За задумом, вона має бути розширена і має стати центральною площею міста.

Більшість присутніх згодилися із тим, що тут потрібно щось робити, однак висловили занепокоєння, щоб це не стало ще одним довгобудом. Таких у Коломиї шість, і ніхто не хоче, щоб з’явився сьомий.

Крім цього, зауваження викликав і проект готелю. На думку деяких коломиян, він не має архітектурної цінності і його потрібно зробити більш цікавим. Дехто також висловив думку, що замість забудовувати все, влада краще б улаштувала в цьому місці парк або сквер.

На це мер відповів, що у коломиян чомусь упередження і недовіра до будівництва. Розповів випадок коли прості мешканці вже п’ять років блокують будівництво навпроти національного музею Гуцульщини. Коли вже було зведено добрячу частину будинку, один із мешканців міста подав до суду, мотивуючи тим, що будівництво порушує його права. На час судової тяганини будівництво припинили, хоча позивач програв усі суди аж до Верховного. Тепер аналогічний позов подав вже другий коломиянин, і через це забудова простоює вже п’ятий рік.

На завершення міський голова сказав, що реалізація Програми реконструкції центральної частини міста має стратегічне значення і дасть місту поштовх у розвитку. Пообіцяв, що без узгодження із мешканцями Коломиї ніхто нічого робити, а тим паче забудовувати не буде. Коломияни навзаєм пообіцяли контролювати владу і не допустити хаотичної забудови міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: