fbpx

Без щеплень дітей не допускатимуть у садки та школи – на Прикарпатті зберуть колегію медиків та освітян

Суспільство 10:18, 14.09, 2018

Міністерство освіти та науки спільно з МОЗ нагадало адміністраціям областей і міст, що невакцинованих дітей заборонено допускати на заняття у заклади освіти. З цього приводу на Прикарпатті зберуть спільну колегію медиків та освітян.

Про чинні норми закону Міністерство охорони здоров’я України і Міністерство освіти і науки України нагадали головам обласних та Київської міської державних адміністрацій спільним офіційним листом.

1

Згідно з законом, йдеться в документі, відвідувати державні заклади освіти можуть лише ті діти, які отримали щеплення за Календарем профілактичних щеплень, або у дитини є медичні протипоказання до вакцинації (ст. 15 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб”". Колективний імунітет допоможе захистити від смертельно небезпечних хвороб тих дітей, які не можуть вакцинуватись з медичних причин.

Якщо в дитини є протипоказання, їй надається відповідна довідка на підставі даних обов’язкового медичного профілактичного огляду дитини за участю лікаря-педіатра та інших лікарів-спеціалістів. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає комісія лікарів відповідного лікувально-профілактичного закладу.

 Україні відвідувати державні навчальні заклади можуть лише ті діти, які отримали щеплення за Календарем профілактичних щеплень. Для деяких батьків, які не планують вакцинувати своїх дітей, це може бути не найкраща новина. Втім, запевняю, що Міністерство охорони здоров'я України та Міністерство освіти і науки України не прагнуть ускладнювати їхнє життя. Це потрібно для того, щоб вберегти дітей від небезпечних хвороб, від яких надійно захищає щеплення. Тільки з дотриманням такого правила ми можемо гарантувати їхню безпеку.

Тому вакцинувати дітей необхідно всім. Виключення становлять ситуації, якщо у дитини є протипоказання до вакцини. В такому випадку їй надається відповідна довідка на основі медичного огляду лікаря. В подальшому лікарська комісія буде приймати рішення щодо допуску дитини до садка та школи. Наприклад, рішення щодо заборони може бути прийняте в разі ускладнення епідемічної ситуації", – пояснила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Якщо лікарсько-консультативна комісія прийме рішення про заборону відвідування дитиною без профілактичних щеплень навчального закладу, то в таких випадках питання щодо форм здобуття освіти дитиною вирішують місцеві органи освіти.

Як прокоментував КУРСу директор Департаменту освіти Івано-Франківської ОДА Віктор Кімакович, це "нормальні превентивні заходи з попередження спалахів захворювань та епідемічних ситуацій". 

"Звісно, хапати батьків з дітьми за руки і зачиняти перед ними двері ніхто не буде. Це питання швидше роз’яснювальної роботи. Але перед нами стоїть завдання, щоби діти в навчальних закладах були максимально прищеплені, оскільки йдеться про колективний імунітет", – каже Кімакович. 

"Ми запланували провести спільну колегію з Департаментом освіти, – додає в. о. директора Департаменту охорони здоров'я ОДА Микола Стовбан. – Чекаємо роз'яснення з МОЗ і МОН щодо виконання відповідних положень закону і зберемо всіх керівників закладів освіти області, щоби довести це до їхнього відома. Очевидно, проведемо таку колегію на початку жовтня. Розуміємо, що має бути колективний імунітет, щоб дитячі колективи були захищені від небезпечних хвороб".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: