fbpx

Без цибулі та оксолінової мазі: Супрун розвінчала міфи про захист від грипу

Здоров'я 14:16, 10.10, 2018

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун повідомила, що найкращий захист від грипу – це вакцина.

Від грипу, за словами Уляни Супрун, не захищає:

цибуля або часник;
лимон чи вітамін C;
оксолінова мазь та бальзам "звьоздочка";
жодні імуномодулятори й блокатори вірусів.

Не захворіти, окрім здорового способу життя та регулярного миття рук, допомагає вакцина від грипу, стверджує в.о. міністра охорони здоров’я.

"Одне щеплення захищає упродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів у епідсезоні в Україні", – зазначила Уляна Супрун.

Протягом найближчих тижнів в аптеки регіонів доставлять 350 тисяч доз вакцин проти грипу. Така кількість визначена дистриб’юторами відповідно до аналізу попиту минулих років. Приблизна вартість вакцин від 200 грн до 300 грн.

Згідно з прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні ймовірно циркулюватимуть:

1➡️ вірус, подібний A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09
1➡️ вірус, подібний A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016(H3N2)
1➡️ вірус, подібний B/Colorado/06/2017

Вакцини допоможуть сформувати імунітет проти цих вірусів.

"Зауважте, що для зберігання вакцини необхідно дотримуватися холодового ланцюга. Щоби вакцина не втратила своїх захисних властивостей, щеплення найкраще робити невдовзі після того, як придбали її в аптеці.

Раджу домовитися попередньо з вашим сімейним лікарем про час вакцинації й також проконсультуватися з ним щодо транспортування вакцини. Також він зможе надати всі відповіді на запитання щодо вакцинації від грипу", – рекомендує МОЗ.

Міністерство охорони здоров'я України не закуповує вакцини від грипу централізовано за кошти платників податків. Проте вакцина також може бути придбана за кошти підприємств або місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику – медпрацівників, вчителів, дітей до 5 років, вагітних, літніх людей, пацієнтів із хронічними захворюваннями.

МОЗ рекомендує місцевій владі та підприємствам забезпечити вакцинування громадян з груп ризику. Місцева влада може вільно закуповувати вакцини від грипу за кошти місцевого бюджету.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: