fbpx

Понад сотня франківців пішою ходою вирушили до пам'ятника Степанові Бандері вшанувати його пам'ять. ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 13:58, 01.01, 2018

Більш як сотня іванофранківців на Вічевому майдані сформували пішу ходу і вирушили до пам'ятника Степанові Бандері, де відбудеться урочисте віче з нагоди річниці від дня народження Провідника.

О 14.00 біля пам’ятника Степанові Бандері, що на Європейській площі, має розпочатися урочисте віче.

Нагадаємо, 1 січня вся Україна відзначає 109-ту річницю від дня народження відомого Провідника ОУН Степана Бандери.

Він народився 1 січня 1909 року в селі Старий Угринів у сім’ї греко-католицького священика. Вже в студентські роки став членом української визвольної організації ОУН. В червні 1933 року його призначають керівником цієї організації на Західних Українських Землях. У 1934 був засуджений на смертну кару, замінену на довічне ув’язнення. В 1939 з початком війни був визволений. В лютому 1940 Бандера зі своїми однодумцями створює Революційний Провід ОУН, а в 1941 на II Великому зборі Проводу стає його головою. 30 червня 1941 року ОУН проголосила у Львові Акт відновлення Української держави і створила міжпартійний уряд. Німці відразу заарештували Степана Бандеру і прем’єр-міністра Ярослава Стецька, вимагали відкликати Акт, а після відмови ув’язнили обох в концтаборі Заксенгаузен. Степан Бандера після поразки Гітлера опинився в окупаційній зоні Німеччини і почав розбудовувати українські еміграційні організації, які мали на меті продовжити боротьбу за незалежність України. Він багато писав як публіцист, і в цій ролі далі  був небезпечний для керівництва СРСР. 

З іменем Степана Бандери асоціюється ціла епоха національно-визвольної боротьби. Він не скорився окупантам українських земель, боровся за незалежність своєї держави, ведучи з ними справедливу визвольну боротьбу в ім’я вільної України. Протягом 30 років був активним учасником та провідником визвольного руху, основоположником низки політико-ідеологічних, стратегічних і тактичних засад. Його громадсько-політична, організаційна та публіцистична діяльність багатогранна і дуже важлива саме сьогодні. Своє життя, талант і працю він повністю присвятив ідеалам боротьби за визволення України.

Указом Президента України Віктора Ющенка № 46/2010 від 20 січня 2010 року за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу провідникові Організації українських націоналістів Степану Андрійовичу Бандері посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена Держави. 

На його честь створені: Музей Степана Бандери (Дубляни), Музей-садиба Степана Бандери (Воля-Задеревацька), Історико-меморіальний музей Степана Бандери (Старий Угринів), Музей Степана Бандери (Ягільниця), Музей визвольної боротьби імені Степана Бандери (Лондон). Споруджено десятки пам’ятників, його ім’ям названо вулиці міст України.

Степану Бандері посмертно присвоєно звання "Почесний громадянин" понад 10 міст України.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: