fbpx

Біля підніжжя гори Шпиці у Карпатах збудували Сонячне іґлу. ФОТО

Стиль життя 19:12, 11.01, 2017

Проект ТурБоЗима, який влаштував туристичний "Турбо Теплий Табір" у високогір'ї Ґаджина, звів біля Шпиців типове снігове житло ескімосів – іґлу.

Турбо Теплий Табір у високогір'ї Ґаджина (Івано-Франківська область, Верховинський район, село Нижня Дземброня, село Бистрець) облаштував Сонячне іґлу для учасників табору та блоґер-туру "Беккантрі та фрірайд у Карпатах", який пройде 13-15 січня.

"Спеціальне Сонячне іґлу на випадок негоди. Нехай буде прихистом усім сніговим людям 1🙂 Координати: 48.11905, 24.56467", – пишуть у мережі організатори.

Близько п'яти годин  стільки часу зайняла побудова іґлу для ночівлі чотирьох людей. Максимальний діаметр одного монолітного іґлу становить 3,15 м, розповіли зодчі в коментах. 

Детальна програма блоґер-туру: http://www.turbowinter.com/bloggertour.html. З питаннями  на ел. адресу turbowintercom@gmail.com.

Іґлу  це сніжний дім, тимчасове або постійне помешкання ескімосів. Іґлу повністю створені лише зі снігу. Процес будівництва не є складним. Тимчасове іґлу можна побудувати навіть на зимовій риболовлі з допомогою підручних засобів всього за кілька годин.

Потрібно лише утрамбувати та позначити місце (круг), де буде розташована майбутня будівля, нарізати чи зліпити багато снігових глиб, розмірами близько 600*400*200 мм, і правильно їх встановити. Коли сніг під майбутнє іґлу ущільнений, то від контуру круга треба відступити кілька десятків сантиметрів і провести коло, яке буде трохи більшого діаметру, ніж ущільнений круг. Тепер між цим колом і кругом утворилась така снігова сходинка з неущільненого снігу, яка буде слугувати фундаментом для споруди. З внутрішньої сторони фундаменту прокопують невелику канавку, яка схилена всередину. Далі готові сніжні блоки кладуть ребром в цю канавку по колу. Але висота кожного наступного блока по колу зменшується так, щоб останній блок (який замикає коло) був майже на рівні з землею. Тобто блоки вкладають по спіралі з невеликим схилом до середини. І так кожний ряд. В стіні, бажано нижче рівня підлоги, вирізати невеликий прохід. Після цього треба заліпити мʼяким снігом щілини, що утворилися внаслідок укладання. Наостанок всередині запалюють свічку, тепло від якої розтопить частинки мʼякого снігу, які перетворяться в лід і додадуть будівлі потрібної міцності. Тепер будівництво іґлу можна вважати завершеним.

Чому всередині іґлу тепло? Тому що сніг – це пористий матеріал. Завдяки цьому він має малу теплопровідність. А якщо зсередини іґлу утеплити шкурами, то можна досягнути того, що перепад між зовнішньою і внутрішньою температурами буде більше 20-30°С.

Чому іґлу не тануть? Тому що завдяки округленій будові в процесі початкового розтоплення невеликої кількості снігу вода не капає, а стікає по круглих стінках, де і перетворюється на лід. Це робить іґлу, навпаки, ще міцнішими. Деякі з них потім можуть витримати ведмедя. Звісно, при постійній температурі вище 0°С іґлу почне танути.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: