fbpx

Бізнес-партнери дружини головного міграційника області укладають договори з ДМС поза Prozorro

Суспільство 20:31, 17.12, 2018

Протягом 2016-2017 років обласне управління Державної міграційної служби уклало 14 прямих договорів із ТОВ "С-Капітель" та ФОПом Володимиром Нестеруком. Загальна сума всіх підрядів ледь перевищує півтора мільйона гривень. Все б нічого, та аналітики "Антикорупційної Платформи" з'ясували, що вказані підрядники пов'язані із дружиною очільника ДМС області.

Начальник Управління Державної міграційної служби Івано-Франківської області Сергій Саїв у цьогорічній декларації вказав будівельний бізнес дружини: Богдана Саїв є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ "С-Капітель". У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб вказано, що підприємство зареєстроване у лютому 2014 року в смт Богородчани та займається будівництвом житлових і нежитлових будівель.

Що цікаво, наприкінці 2017 року головний міграційник області став героєм матеріалу від Bihus.info. Йшлося про те, що відомості про будівельний бізнес дружини відсутні у деклараціях Сергія Саїва за 2015 і 2016 роки.

За даними аналітичної системи Youcontrol, раніше до числа засновників ТОВ "С-Капітель" входили Роман Глушкевич, Василь Костишин, Володимир Нестерук та власне Богдана Саїв. Кожен із них вніс до статутного капіталу по 51 тис. гривень.

Згодом із початкового складу засновників залишилась тільки Богдана Саїв, ще й у статусі єдиного бенефіціарного власника "С-Капітель". Решта засновників покинули підприємство, а на їх місце прийшов Володимир Іванишин. Тоді ж розмір статутного капіталу товариства виріс до 5 204 000 гривень, а за кілька місяців становив вже 8 204 000 гривень. Всі ці зміни відбулися протягом 2017 року.

За даними аналітичної системи Youcontrol, у липні 2018 року Богдана Саїв вийшла із засновників "С-Капітель", а на її місце прийшов Володимир Нестерук. Зараз він і Володимир Іванишин – єдині засновники товариства. Останній ще й значиться керівником підприємства.

За роки своєї діяльності ТОВ "С-Капітель" уклало всього лиш чотири угоди у системі ProZorro і всі з одним замовником – Управлінням Державної міграційної служби Івано-Франківської області. Загальна сума по всіх договорах становить 315 тис. гривень. За ці гроші фірма виконувала поточний ремонт приміщень для міграційної служби.

Що цікаво, на час укладання договорів у 2016 році Богдана Саїв була кінцевим власником "С-Капітель", а місце керівника підприємства займав Володимир Нестерук. Він же у 2018 році замінив Богдану Саїв у списку засновників фірми.

Власне, Володимир Нестерук виявився надійним діловим партнером не тільки Богдани Саїв, а й її чоловіка. За даними сайту публічних закупівель Prozorro, з червня 2017 року міграційна служба уклала з фізичною особою-підприємцем Володимиром Нестеруком 10 договорів на загальну суму 1,4 млн гривень на поточний ремонт приміщень ДМС у Івано-Франківській області. Всі договори укладалися напряму, без проведення конкурентних закупівель у системі Prozorro.

До прикладу, один із останніх ремонтів Володимир Нестерук виконав у місті Тлумачі. Вартість робіт – 198 тисяч гривень. 13 грудня відремонтоване приміщення Тлумацького відділу міграційної служби урочисто відкрили і освятили за участі керівництва району, представників суду, прокуратури, СБУ та поліції, духовенства, а також начальника Управління Державної міграційної служби Івано-Франківської області Сергія Саїва.

1
На фото відкриття відремонтованого приміщення Тлумацького відділу міграційної служби

 

Отже, цьогоріч Богдана Саїв вийшла із числа власників ТОВ "С-Капітель". Здавалось би, зв’язки подружжя Саївих із Нестеруком формально розірвані, тому не варто говорити про можливий конфлікт інтересів у керівника Міграційної служби з підприємцем. Проте, згідно з декларацією Сергія Саїва, 1 серпня минулого року його дружина позичила у Володимира Нестерука 1 мільйон 280 тисяч гривень. І приблизно з того ж часу підприємець почав отримувати регулярні замовлення на поточний ремонт від обласного Управління ДМС.

На сьогодні товариство "С-Капітель" займається будівництвом сонячних електростанцій. Зокрема, у листопаді цього року підприємство орендувало дві ділянки площею 2,9 та 3,2 га в селі Монастирчани Богородчанського району. Згідно з розпорядженнями Івано-Франківської ОДА, землі були передані підприємству терміном на 49 років для "розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій".

Окрім ТОВ "С-Капітель", Богдану Саїв та Володимира Нестерука пов'язує ще одне підприємство – ТОВ "Віз-А", де вона значиться власницею, а Нестерук – керівником. Основним видом діяльності фірми було надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Наразі підприємство перебуває у стані припинення діяльності.

 

*Робота аналітиків оплачена за підтримки наших європейських партнерів. Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО "Центр "Антикорупційна платформа". Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: