fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • "Блокувати роботу підприємства", – депутатська комісія вирішувала, як змусити Бурштинську ТЕС заплатити екологічний податок

"Блокувати роботу підприємства", – депутатська комісія вирішувала, як змусити Бурштинську ТЕС заплатити екологічний податок

Суспільство 19:33, 05.07, 2016

На засіданні постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків депутати слухали питання про сплату боргу екологічного податку до обласного бюджету ПАТ "ДТЕК Західенерго".

Раніше у фіндепартаменті ОДА повідомлялося, що через відтермінування сплати екологічного податку ДТЕК боргує Прикарпаттю 149 мільйонів.

Натомість сьогодні заступниця начальника ДФС в області повідомила, що ДТЕК вже сплатило частину боргу – 30 мільйонів. За її словами, ДТЕК вже двічі зверталося до них за розстрочкою сплати податку за І квартал, інформує Бліц-інфо.

"Наразі борг складає 96,1 мільйона. Коли прийшов час платити податок, ДТЕК знову звернувся за відтермінуванням та зобов’язався сплатити екологічний податок 29 липня цього року",  розповіла Наталія Зікрата.

Голова бюджетної комісії Микола Палійчук зазначив, що проблеми із платежами почалися від часу змінення власників підприємства. За його словами, гроші можна покласти на депозит та отримувати у місяць 5 мільйонів відсотків.

Водночас, за словами "свободівця" Василя Поповича, ТЕС отруює повітря, яким дихають мешканці Бурштина.

"Мав нагоду їхати в Рогатин галицькою дорогою – наскільки ці труби коптять. Я, звичайно, не спеціаліст, але коли ДТЕК був державним, йшов білий дим, зараз коли їдеш – чорна кіптява, працюють три труби",  розповів Попович.

Він запропонував більш радикальні дії.

"Не знаю, але, може, варто блокувати роботу підприємства, не пускати їх на роботу. Ми гарно ходимо, просимо, стараємося зробити якийсь висновок правильний. Підприємство Ахметова дає сепаратистам допомогу, натомість викидає в атмосферу шкідливі викиди та навіть не платить податки",  розмірковує депутат.

Голова обласної ради Олександр Сич зазначив, що адміністрування підприємства було набагато кращим, коли воно перебувало у державній власності.

"Держава вчасно платила податки, утримувала соціальну структуру, дитячий заклад. А сьогодні ДТЕК відмовляється від переважної частини соціальних зобов’язань, ще й не платить екологічний податок",  акцентував очільник Прикарпаття.

Представник ДТЕК Ігор Гутовський заявив, що ДТЕК вже другий рік користується правом розстрочки, бо має 2,5 мільярда гривень збитку, що склалося через розрив між тарифом та собівартістю енергії.

У підсумку, питання щодо "ТЕК Західенерго" вирішили розглянути на сесії обласної ради.

До слова, прикарпатці теж припускають, що ДТЕК значно сильніше, аніж раніше, забруднє повітря. Адже з труб Бурштинської ТЕС все частіше йде чорний дим.

Зокрема, минулого тижня Марія Марчук виклала в мережу світлини з околиць ТЕС, які підтверджують забруднення повітря.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: