fbpx

Боротьба "ВОЛІ" з лісовою мафією триває. Волівці розповіли про результати боротьби та подальші кроки

Політика 19:45, 25.01, 2017

Звільнення голови Держлісагентства і директора НПП "Гуцульщина", візит міністра екології на Прикарпаття, зміна правил санітарних рубок, більш як 50 інспектувань в лісгоспах області та понад 10 порушених кримінальних справ.

Ці та багато інших результатів у боротьбі з незаконною вирубкою лісів здобула партія "ВОЛЯ" протягом минулого року. Під час форуму людей ВОЛІ Прикарпаття "Один рік в місцевих радах" вони поділились досвідом роботи, зокрема в одному з пріоритетних напрямків – боротьбі за збереження Карпатських лісів.

В березні 2016 року люди ВОЛІ зробили резонансну заяву – кинули виклик лісовій мафії і почали боротьбу з незаконними вирубками лісу. За цей час вдалось досягти надзвичайних результатів: домоглись звільнення голови Держлісагентства і директора НПП "Гуцульщина", боротьба за збереження Національного парку "Гуцульщина" вилилась у візит міністра екології Семерака, який приїхав на Прикарпаття і побачив варварські санітарні рубки, після цього в Україні ввели нові правила санітарних рубок.

"На Косівщині боротьба з незаконними рубками триває вже не перший рік. Ми побачили, що вирубуються ліси, міліють ріки, пропадають потічки і знищуються дороги, стали їздити по прокуратурах, інспекціях, в обласну раду, але всюди нас називали диваками. Потім, рік тому, ми зустрілись з такими ж, як ми, диваками, з якими боротьба з незаконними рубками зрушила з місця і триватиме й далі", – зазначив депутат Косівської районної ради від партії "ВОЛЯ" Петро Іванишин.

"Ліс – це не просто дерева, він виконує ґрунтозахисну і водорегулюючу функції, і наше завдання – зберегти його. Наша команда зробила багато зусиль, щоб не тільки на місцевому, а й на державному рівні вирішити проблему знищення лісів. Ці перемоги ведуть до того, щоб нарешті був змінений підхід у веденні лісового господарства, зокрема вирішена одна з важливих проблем – всихання смерічників", – додав лісничий Кутського лісгоспу Петро Пліхтяк.

Протягом року команда "ВОЛІ" зробила понад 50 інспектувань в лісгоспах області, виїжджала на місця рубок, перевіряла, затримувала лісовози, писала заяви в правоохоронні органи, в результаті чого було порушено більш як 10 кримінальних справ. А в грудні волівці виступили з акціями протесту в Києві та Івано-Франківську проти скасування мораторію на вивіз лісу-кругляку, і їх включили до робочої групи при Міністерстві промислового розвитку, яка працює над системними реформами лісової галузі.

"Складний і водночас цікавий рік ми пройшли. Але ми переконані, що найбільші зміни і реформи попереду, нам треба ще багато зробити – сформувати таку лісову політику, якої до цього часу не було, впровадити програму розвитку лісової галузі. Ми готові працювати, бо бачити, як нещадно знищуються наші ресурси, більше не можна", – переконаний Андрій Ониськів.

Незаконні рубки та недбале ставлення за зверненнями місцевих жителів лісосік волівці фіксували і в агролісгоспах, зокрема на Надвірнянщині та Богородчанщині. В результаті допомогли жителям сіл Парище, Лісна Тарновиця, Гаврилівка та Тисменичани Надвірнянського району підготувати звернення до обласної ради з проханням припинити варварські рубки, направили звернення в правоохоронні органи, проти працівників Надвірнянського спецагролісгоспу були порушені кримінальні справи. Окрім того, облрада підтримала пропозицію "ВОЛІ" щоб всі санітарні рубки погоджувались з місцевими громадами через сесії, щоб громади могли контролювати вирубку.

Досвідом у боротьбі з лісовою мафією на форумі поділились і однодумці з Львівщини – координатор Львівської обласної організації, депутат Старосамбірської райради Василь Курій.

"Ми маємо таке підприємство – "Галсільліс". Лісове господарство виписує лісорубні квитки без лісовпорядних документів, люди працюють, не маючи обліку і документів на ліс, не зареєстровані бригади, про сплату податків я вже мовчу. Ліс визначається хворим, занижується асортиментна вартість – цього всього є дуже багато, і ми намагаємось з цим боротись. Лише самі громади і активісти можуть щось зробити", – зазначив Курій.

Під час форуму люди ВОЛІ опрацювали і підписали резолюцію практичних кроків, частина з яких спрямовані на подолання лісової мафії та перехід на кардинально інший спосіб господарювання у лісовій галузі Прикарпаття: впровадження вибіркових рубок замість суцільних, погодження річних планів рубок з місцевими громадами, проведення відкритих конкурсів на заміщення посад директорів Нацпарків та заповідних територій, запровадження громадського контролю за дотриманням законодавчих вимог щодо продажу деревини виключно через аукціони тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: