fbpx

Бойовики можуть у будь-який момент підірвати об'єкт ГТС, а Росія – у всьому звинуватити Україну

Політика 11:20, 12.10, 2014

На контрольованій сепаратистами і бойовиками території Донецької області знаходяться 38 з 92 газорозподільних станцій (ГРС).

Загальний добовий обсяг споживання газу – 1,406 млн кубометрів, з яких 366 тис. використовує промисловість і 1,04 млн населення.

В Луганській області бойовики контролюють 33 ГРС з 84-х. Загальний добовий обсяг споживання газу  1,105 млн кубометрів, з яких промисловість споживає 390 тис., населення  715 тис. Також на цій території знаходяться дві компресорні станції  Луганська і Новодар'ївка і ПСГ Вергунка.

При цьому газопостачання в контрольованій бойовиками частині (близько 2,5 млн кубометрів на добу в даний період, а з урахуванням зупинки підприємств  близько 1-1,2 млн кубометрів) порушено через зупинку багатьох ГРС і КС, а також пошкоджених газопроводів. А ремонт об'єктів газової інфраструктури практично небезпечний, неможливий, а іноді і даремний через тривалі бойові дії.

"Та оскільки контрольована бойовиками і сепаратистами частина об'єктів ГТС у будь-який момент може бути підірвана або зупинена через часткове пошкодження, це дає російському "Газпрому" можливість у потрібний Кремлю момент заявити, що недопоставки транзитного газу  на совісті української сторони. Адже саме вона зобов'язалася забезпечити безперебійність транзиту російського газу в ЄС. А те, що в Донбасі українська влада не може втихомирити "своїх сепаратистів і бойовиків", то це, мовляв, внутрішні проблеми України. Мовляв, ненадійний це газотранзитний маршрут, і треба швидше від нього відмовитися і "Газпрому", і європейським покупцям. А газ російська монополія, за запевненнями її топ-менеджерів і Кремля, у повному обсязі може доправити європейцям і іншими маршрутами. Наприклад, через контрольовані "Газпромом" "Північний потік", у Туреччину  через "Блакитний потік". І вже зовсім "залити" Європу російським газом можна, терміново побудувавши "Південний потік". Виключивши заодно всі "газпромівські" "потоки" з правил Другого і Третього енергопакетів ЄС. А Україну в такий спосіб  з повноправних суб'єктів європейського енергетичного ринку. От тільки в цьому разі Європейський Союз буде максимально залежним від Росії і як від основного джерела газу, і як від єдиного оператора газотранспортних потоків Європи. Як РФ скористається таким виключним правом, добре відомо з історії "газових війн" узимку 2004-го, 2006-го і 2009 р.",  пише Алла Єрьоменко в своїй статті для Дзеркала тижня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: