fbpx

Брати Капранови на фестивалі фентезі у Франківську привідкрили браму до світу традиційної магії

Культура 19:33, 27.10, 2017

Сьогодні в Івано-Франківську стартував фестиваль фентезі "Брама".

В рамках фесту у Франківську дали "магічний сеанс" відомі автори, професійні письменники фентезі Віталій та Дмитро Карпанови. Брати зустрілися з шанувальниками і поділилися рецептами, як писати фентезі без драконів і чому власне це треба робити.

"Український світ фентезі характерний тим, що у ньому живуть реально. І якщо ми про це не напишемо, то з часом він розмиється, втратиться", – вважають Капранови.

Письменники пригадали недавній випадок, як після презентації одного зі своїх романів у Дніпрі знайшли застромленою у кишеню куртки циганську голку з намотаною на неї в особливий спосіб чорною ниткою.

Ще один ілюстраційний випадок від Капранових стосувався "панотця з Маняви".

Якось авторам поскаржився на те, що постійно стикається з магією і ворожбицтвом й відчуває, що не може через це служити на Наддніпрянщині, тамтешній священик, виходець з прикарпатського села Манява. Отцю постійно доводилося освячувати ножі і відправляти персональні літургії. Ножі місцеві мешканці використовують як дитячі обереги від лиха і всіляких напастей – їх традиційно підвішують над колисками. Що стосується персональної Служби божої, то вважається, що в цей самий час разом зі священиком свій обряд здійснює відьма і це надає йому особливої сили. Відтак священик відмовився від цих двох обов’язків. Письменники, що цікаво, з ним не погодилися.

"Ми йому кажемо: вони (йдеться про місцевих мешканців, в тому числі й тих, хто практикує традиційну побутову магію. – Кор.) тут жили століття, якщо не тисячоліття до нас, і завжди все це робили. А завдання панотця яке? Служити людям. Ну так служіть", – відтворили вони розмову.

Частина традиційних практик степової України втілена братами Капрановими у новелі "Немирівна", як вони самі означили, – у новелі про будівельну магію.

"Ці вірування та розуміння первинності магічного світу – це те, що єднає українців", – уважають письменники.

І активно це використовують, апелюючи передовсім до української літературної класики.

"Кожен український письменник у своїй творчості віддавав належне національній містиці", – пропонують Капранови новий ракурс, щоби переглянути спадщину Шевченка, Франка, Квітки-Основяненка, Лесі Українки, Михайла Коцюбинського та багатьох інших класиків. І наводять приклади, які сюжети вони віднайшли і використали у своїх романах, повістях та новелах. "Взяли класиків у партнери", – кажуть автори сучасного українського фентезі про свої твори.

Історія від Капранових про спалення упирів у Нагуєвичах фактично є реміксом невідомого документального оповідання Франка.

"Це мікс тексту Франка і братів Капранових, – відкривають таємниці ремесла письменники. – Ми засилаємо нашого сучасного героя в час Франка як спостерігача, але під дією обставин він змінюється. Це головне завдання героїв фентезі – до фіналу змінитися. Так хлопчик стає чоловіком на тлі документальної замальовки класика".

Подібно створений роман Капранових "Як умру…" – тут у партнери пішов Квітка-Основ’яненко.

"Українська містика настільки обширна, що що більше в неї пірнаєш, то ширші обрії відкриваються, – акцентують письменники. – Не менше натхнення, ніж класики, дає вивчення наукових та етнографічних розвідок".

В контексті творчих рецептів від професіоналів Капранови рекомендують майбутнім авторам фентезі і письменникам-початківцям постійно читати тематичну наукову літературу – "щоби книжка на столі лежала". І повсякчас бути уважними до світу довкола – натхнення може несподівано саме знайти авторів.

"Сучасні літературні засоби дають нам можливості переглядати, тлумачити і видозмінювати традиційні містичні сюжети. От так бачиш у вітрині в музеї "змійовик" – археологічний артефакт, трипільський амулет, на одному боці якого зображений християнський святий, а на іншому – лик жінки зі зміями замість волосся. Уявляєте, який простір така знахідка дає уяві і творчості", – інтригують Карпанови.

Тему особливостей українського фентезі після зустрічі з братами Капрановими продовжила письменниця Дара Корній. На фестивалі "Брама" авторка трилогії "Зворотний бік" розповіла про зворотні світи, які зовсім поруч. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: