fbpx

"Буде кінець всьому, якщо введуть цензуру", – виконавчий директор Porto Franko Володимир Гайдар

Культура 15:15, 19.06, 2018

Організатори Porto Franko шкодують, що заходи фестивалю не викликали такого резонансу, як виступ групи "Хамерман знищує віруси".

Про це в ефірі UA-Карпатизаявив виконавчий директор фестивалю Porto Franko Володимир Гайдар.

"Дуже б хотілося, щоб такий резонанс був від решти заходів, які відбулися, – це поезофонія, аерофонія. Це фантастичні заходи і за наповненням, і за змістом, і за виконанням. Дуже би хотілося і там відчути резонанс",  пояснює Гайдар.

Він зазначив, що гурт виступає більш як 20 років. На їхній концерт зібралися фанати, які розкрутили гурт на кілька хітів поза межами програми, яка була їм замовлена.

"Там досить цікаві тексти, і навіть в якійсь мірі патріотичні. Але наші фани їх розкачали, і вони заспівали декілька своїх хітів із не зовсім цензурною лексикою", – говорить Гайдар.

За його словами, організатори зі свого боку зробили все, щоби кадри з концерту не потрапили у мережу.

"Було обмеження по віку. У нас стояв фейс-контроль. Перевіряли паспорти, перевіряли документи, були проведені саундчеки, щоб визначити, наскільки максимально давати звук. У нас була заборона робити відео- і фотозйомку. Якщо людина, знаючи, що є заборона, бере телефон і знімає, а потім ще й викладає у мережі, відповідно, людина має відповідати за свої дії",  вважає Володимир Гайдар.

Як писав КУРС, гурт "Хамерман Знищує Віруси" з китайським хором "Дін-Дон" 14 червня дали концерт на локації фестивалю Porto Franko у Палаці Потоцьких. Івент був закритою подією із обмеженням по віку 21+. Виконавці вийшли на сцену фактично роздягнуті, заледве прикривши статеві органи. У мережі спалахнув скандал, який швидко підхопили керівники міста – міський голова Руслан Марцінків і секретарка міської ради Оксана Савчук. Вони звинуватили артистів у порушенні норм моралі і замаху на християнські цінності. Марцінків пообіцяв, що місце концерту освятять.

Гайдар також зазначив, що дивним було  б те, якби в Івано-Франківську на цю подію не відреагували взагалі. Однак, на його думку, люди, які так відреагували на концерт, просто "побачили себе в дзеркалі".

"У Хамерманах кожна людина побачила себе в дзеркалі. Там був суцільний суржик. У нас на кожному кроці є суржик українсько-російський. Там була і нецензурна лексика. Ви пройдіться містом. Нема нецензурної лексики? Це люди побачили, і вони на це зреагували. Люди себе там побачили  це є дзеркало. Просто хто що відчуває, те і бачить",  сказав Гайдар.

Він також звернувся до франківців з проханням коментувати лише те, що справді побачили на власні очі.

"Я би хотів попросити нашу фантастичну франківську публіку: якщо ви хочете прореагувати на якусь мистецьку акцію, провокацію, то будьте там безпосередньо. Будьте там, отримайте враження і сформуйте свою власну думку. А те, що зараз відбувається у Фейсбуці, це хтось комусь розповів або побачив фотографію і створив на основі того своє враження. Неможливо коментувати футбольний матч, не будучи там",  каже Володимир Гайдар.

Щодо заяв нардепа Олександра Шевченка, який співфінансував фестиваль і заявив, що на майбутні фестивалі будуть певні табу, Гайдар каже:

"Насправді це буде кінець всьому, якщо буде уведена якась цензура, якщо будуть виставлені рамки і весь контент буде проходити через ті рамки".

Нагадаємо, після концерту "ХЗВ" поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 296 ч. 2 ККУ (хуліганство). Глава Нацполіції Сергій Князєв зазначив, що не бачить у виступі гурту ніякого криміналу. Очільник обласної поліції Володимир Голубош обіцяв швидке і об'єктивне розслідування щодо концерту ХЗВ у Палаці Потоцьких.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: