fbpx

Бюро УГКЦ з питань екології закликало відмовитись від піротехніки в час Різдвяних свят

Стиль життя 07:02, 24.12, 2014

Відповідне звернення до вірян священики зачитають у церквах вже цієї неділі, 28 грудня, і продовжать нагадувати про це впродовж усіх свят – до Водохреща.

Святкова піротехніка приховує в собі смертельну небезпеку для широкого загалу, відзначив у спеціальному посланні до священослужителів і мирян керівник Бюро УГКЦ з питань екології доктор Володимир Шермета. 

В зоні ризику знаходяться передусім молодь та діти, оскільки в повітря вивільняються понад 100 хімічних речовин та сполук, шкідливих для здоров’я, серед яких важкі метали, діоксини, бензол, толуол тощо. Такі хімічні "коктейлі" здатні не лише провокувати підвищення рівня алергічних реакцій чи загострення астми, але й сприяти розвитку онкологічних захворювань.

Також святкова піротехніка може стати причиною пожежі, що веде не тільки до втрати майна, але також загрожує здоров’ю та життю людей.

Варто застановитися і над економічним аспектом проблеми, закликає доктор Шеремета. Піротехнічні засоби, зокрема феєрверки – це надто дороге задоволення для особистого і сімейного бюджету пересічного українця. В масштабах країни – це сотні мільйонів гривень, які не просто вилітають у повітря, але у вигляді сотень тонн отруйних речовин випадають на наші голови і забруднюють навколишній світ. Це не просто "гроші на вітер" – марно витрачені кошти, але й де-факто витрати на несвідому диверсійну діяльність стосовно нашого соціального та природного довкілля.

Кожен піротехнічний засіб має свій антиекологічний еквівалент. З одного боку, для його виготовлення використовуються цінні природні ресурси та енергія, і вже при цьому завдається шкода довкіллю, з іншого, при його активації у повітря вивільняється "коктейль" хімічних елементів, що призводить до додаткового негативного впливу на довколишній світ та його забруднення.

"На додачу до всього, коли в нашій країні лунають залпи "Градів" і проливається людська кров, вибухи петард, салютів та святкових феєрверків є, як мінімум, недоречними",  відзначив церковний авторитет.

З огляду на зазначене, Церква апелює до здорового глузду, почуття патріотизму, любові до природи та християнської відповідальності і закликає відмовитись від піротехнічного допінгу свята. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: