fbpx

Бий українця: Польщу накриває хвиля насильства на ґрунті національної приналежності

Політика 15:48, 31.08, 2017

У Польщі різко зросла кількість нападів на українців. Причиною побиття стає національність і мова.

«Вночі на неділю 24-літній Євген повертався із Старого Міста додому. В Любліні мешкає вже рік. Вивчає ветеринарію. Коло магазину стояли троє чоловіків і жінка. "Був в навушниках, але зауважив, що один з них щось говорить до мене. Я вимкнув музику. Він запитав, звідки я є. Я відповів, що з України. Тоді той гаркнув: "Нащо ти приїхав сюди керувати?!"» Євгеній дістав кулаком в обличчя. Впав. Коли пробував встати, посипались чергові удари. Коли виплюнув зуби, а з рота лилась кров, підійшла дівчина і сказала, щоб вже припинили» — так починається нинішня Gazeta Wyborcza зі статтею Каспера Сульовського на титульній шпальті під заголовком "Бий українця", яку переклав сайт Збруч.

«Обидва нападники вже під арештом. Можливо, прокуратура доповнить обвинувачення і пунктом про насильство на ґрунті національної приналежності.

В Любліні нині навчається близько 4 тис. українців. Ще 20 тис. працює. "Сьогодні українців є в кілька разів більше, ніж три роки тому. Найохочіше підприємці працевлаштовують їх у сфері послуг. Працюють в готелях, ресторанах, логістиці. Кількасот осіб — це кваліфіковані IT-фахівці", — перераховує Маріуш Саґан, директор відділу стратегії і обслуговування інвесторів в люблінській ратуші.

З початку року поліція Любліна зареєструвала 28 злочинів, жертвами яких були громадяни України. Це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Два тижні тому в центрі Любліна напали на молоду українку. Хтось крикнув "Польща для поляків!", кілька інших кинулося на 23-річну дівчину. Били і копали по всьому тілу. Прокуратура почала слідство у справі нападу і публічної зневаги на ґрунті національної приналежності.

Як реакцію на хвилю нападів у вересні в люблінських середніх школах проведуть підготовані позаурядовими організаціями уроки толерантності.

Насилля щодо українців є загальнопольським явищем.

• Квітень 2016, Перемишль. Вшехполяки і фани напали на процесію під час українського свята. Учасники, серед яких були жінки і діти, хотіли вшанувати українців, що воювали на боці Пілсудського, інтернованих після перемир'я з більшовиками.

• Лютий 2017, Закопане. Нападники скопали і вибили зуби двом українцям, бо ті говорили рідною мовою.

• Квітень 2017, Нова Гута. На спортивному майданчику троє чоловіків напали на 17-річного українця, який з колегою грав в баскетбол. Били його палицями із цвяхами.

• Травень 2017, Ченстохова. Біля алеї Найсвятішої Діви Марії троє молодих чоловіків жорстоко побили трьох українців.

• Червень 2017, Хващино коло Триміста. Учасники кавалерського вечора оточили дім, в якому мешкало з сім'ями кільканадцять українців, що працюють в місцевій фірмі. Кричали: "Забираєте полякам роботу!", "Польща для поляків!", "Додому, курви!", кидали пляшки.

• Серпень 2017, Гданьськ. Побито 24-літнього українця, працівника бару з люля-кебабом, трьом клієнтам не сподобалося, що він закриває приміщення. "А ти знаєш, що твій дідо зробив з моєю бабцею?!" — кричав один з них.

Звідки ця хвиля? В Польщі — чим хвалиться уряд, аби довести, що ми приймаємо іноземців в біді, — мешкає вже понад мільйон українців. З цим не можуть змиритися націоналістичні та фанівські середовища. Цього року антиукраїнські марші пройшли, між іншим, Варшавою, Перемишлем, Кутном. В липні у Вроцлаві, в річницю волинської Кровопролитної неділі, колишній ксьондз Яцек Мєндлар, гуру народовців, кричав: "Чому Польща приймає тих, що вбивали наших предків?!"

"В Перемишлі і околицях українці переймають роль міжвоєнних євреїв. Інтернет аж гуде: викупляють землю і будинки, мають бізнеси, неформально правлять містом", — ще рік тому алярмував Петро Тима, голова Товариства українців в Польщі.

Атмосферу підігрівають дії влади. Влітку 2016 р. в Польщі мала грати рок-група "ОтВінта", але ансамбль, інтернетово звинувачуваний в "бандерівських" симпатіях, затримали на кордоні. В липні минулого року Сейм прийняв ухвалу про український геноцид. В березні цього року уряд відмовився дофінансовувати відзначення річниці акції "Вісла". "Панове, ви глухі на волання сімей жертв волинської різні про справедливість," — пояснював депутатам PO шеф МВС Маріуш Блащак.

З опублікованої в квітні доповіді генпрокуратури випливає, що минулого року нападів на українців було втричі більше, ніж на рік раніше: в 2015-му їх зареєстровано 37, в 2016-му — 92.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: