fbpx

Часто гострий інфаркт "маскується" під шлунковий розлад, – міський кардіолог Ольга Вербовська

Здоров'я 20:01, 06.05, 2015

Лікарі останнім часом все частіше спостерігають атипові – безбольові або малосимптомні – форми гострого інфаркту міокарда.

Про типові ознаки інфаркту, а також безбольові або малосимптомні форми – завідувач кардіологічного відділення Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні, кандидат медичних наук, доцент кафедри терапії і сімейної медицини інституту післядипломної освіти Івано-Франківського національного медичного університету, міський позаштатний кардіолог Ольга Вербовська:

"Найпершим важливим симптомом гострого інфаркту міокарда є біль. Він, як правило, раптовий, розпираючого, пекучого, здавлюючого характеру. Виникає у ділянці грудної клітки, за грудиною, в ділянці серця. Біль хвилеподібний: то наростає, то спадає, рецидивує, повторюється",  описує спеціаліст найбільш поширені ознаки гострого інфаркту міокарда, які вважаються типовими.

У таких випадках біль переважно віддає в нижню щелепу, в міжлопаткову ділянку, ліве плече, ліву руку або в обидві руки, до рівня ліктів. Часто біль супроводжують загальна слабкість, задишка, прискорене серцебиття, перебої в роботі серця, почуття "страху смерті", головокружіння, запаморочення, інколи – втрата свідомості. 

Лікар наголошує, що усі ці симптоми виникають на тлі значних психоемоційних чи фізичних навантажень, стресового стану.  

Останнім часом медики констатують нетипові прояви захворювання, небезпечні тим, що проходять приховано і дуже часто спричиняють смерть.

"Часто біль при інфаркті міокарда супроводжується підвищенням температури тіла, тому пацієнти сприймають ці  симптоми як простудне захворювання, лікуються самостійно і не поспішають звернутися до лікаря", – відзначає Ольга Вербовська.

Все частіше трапляються безбольові або малосимптомні форми гострого інфаркту міокарда, коли хворий відчуває лише слабкість, задишку, підвищення температури.

Часто спостерігаються також абдомінальні форми інфаркту міокарда.

"Абдомінальна форма – це коли біль локалізується в ділянці шлунку, супроводжується частими диспепсичними явищами – нудотою, блювотою, часто імітує шлунково-кишкове захворювання, харчове отруєння. Іноді в діагностиці інфаркту міокарда лікарям важко одразу розпізнати хворобу – помилково діагностується виразка шлунку, гострий холецистит, панкреатит1, харчова токсикоінфекція тощо",  пояснює спеціаліст.

Атипові форми інфаркту міокарда частіше виникають у жінок. У жінок інфаркт міокарда взагалі перебігає значно важче, ніж у чоловіків і часто має летальні наслідки. Тому знати основні симптоми і причини захворювання – це обов’язок кожної людини, особливо після 50 років, щоб якомога швидше звернутися до лікарів і отримати адекватну кваліфіковану медичну допомогу, наголошує Ольга Вербовська.

Якщо виникають перелічені вище симптоми, наполягає лікар, не варто шукати знайомих медиків, консультуватися по телефону і даремно втрачати час. Потрібно негайно викликати швидку допомогу.

По телефону диспетчер служби швидкої невідкладної допомоги надасть першу консультацію, як поводитись хворому і що прийняти з медикаментів до приїзду бригади медиків.

У місті Івано-Франківську вже налагоджений процес госпіталізації хворих міста і прилеглих районів у межах 60-70 км  усі пацієнти з болем за грудиною, з попереднім діагнозом "гострий коронарний синдром" поступають у відділення екстреної невідкладної медичної допомоги Центральної міської клінічної лікарні по вул. Гетьмана Мазепи, 114 цілодобово. 

90% усієї смертності від серцево-судинних захворювань припадає на ішемічну хворобу серця і судин головного мозку. Тому ішемічну хворобу серця з частими ускладненнями, а саме гострим інфарктом міокарда, називають головним "убивцею" століття. 

В Україні щороку стається близько 50 000 інфарктів міокарда і приблизно 150 000 інсультів.

 

 

 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: