fbpx

Чехія виступила проти нового статусу воїнів УПА в Україні

Політика 17:39, 30.12, 2018

Влада Чехії розкритикувала закон України, який надає воїнам Української повстанської армії статус учасників бойових дій.

Президент Чехії Мілош Земан закликав висловити протест проти "героїзації військових злочинців" в Україні, пише НВ.

"Президент республіки публічно закликав Чехію офіційно протестувати проти героїзації військових злочинців України", – заявив прес-секретар Земана в Twitter.

Земан також назвав "ганебною" реакцію міністра закордонних справ Чехії Томаша Петршічека на ситуацію з УПА в Україні.

У свою чергу Петршічек заявив, що під час свого візиту в Україну має намір обговорити новий український закон. За його словами, члени УПА здійснювали жорстокі вбивства волинських чехів.

"Україні доведеться змиритися з больовими точками в своїй історії. На це їй потрібно дати необхідний час", – заявив глава МЗС Чехії в Twitter.

Візит Томаша Петршічека в Україну запланований на початок 2019 року, зазначає Радіо Прага.

Нагадаємо, що Президент України Петро Порошенко підписав закон, який розширює перелік учасників бойових дій – відтепер до них також будуть зараховані воїни армій, які воювали за незалежність України в XX столітті.

Відтепер учасниками бойових дій визнаються воїни УПА, що брали участь в бойових діях проти німецько-фашистських загарбників на тимчасово окупованій території України в 1941-1944 роках, які не скоювали злочинів проти миру і людства та були реабілітовані.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: