fbpx

Через зміни до податкового кодексу місцеві бюджети недоотримують кошти від плати за землю, – Федишина

Політика 14:48, 14.05, 2018

Через зміни до податково кодексу місцеві бюджети недоотримують значні кошти від плати за землю. Йдеться про поправку народних депутатів, якою вони пролобіювали права гірничодобувних компаній та Укрзалізниці. Тож замість того, аби такі компанії сплачували 100% плати за землю в місцеві бюджети, вони сплачують лише 25%. При цьому жодної компенсації для місцевих бюджетів не передбачено.

Про це в ефірі ТРК "Надвірна" заявила депутат облради від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Ольга Федишина. 

"Протягом останніх місяців ряд сільських голів звернулися до нас з цього приводу. Вони обурені, що  влада внесла зміни до податкового кодексу і місцеві громади, як наслідок, шалено недоотримують кошти від плати за землю. Відтак, аби врегулювати це питання, Битківська селищна рада та Пнівська сільська рада ухвалили рішення про звернення до вищих органів державної влади",  веде мову Федишина.

Депутат наголосила, що сільські ради розраховували на ці надходження, адже за їхній рахунок мали б покрити свої видатки. А це, зокрема, ремонти шкіл та ФАПів.

"Уряд реформу децентралізації декларує як найбільш успішну. Запевняють, що вони дають гроші з Києва на місця. Натомість відбувається протилежне. Виявляється, депутат Долженков з "Опоблоку" вніс поправку, пролобіювавши нею права гірничодобувних компаній та Укрзалізниці. Передбачили, що ці компанії сплачують не 100% плати за землю, а 25%. Держава надала їм 75% пільги! При цьому жодної компенсації для бюджетів сільрад ніхто не передбачив. Навіть нові надходження у вигляді ренти, які почали надходити до місцевих бюджетів з початку цього року, не покривають нестачу від плати за землю",  каже Ольга Федишина.

Щоб виправити цю ситуацію, народний депутат від РУХУ НОВИХ СИЛ Юрій Дерев'янко зареєстрував законопроект N 8169 "Про внесення зміни до статті 284 Податкового кодексу України щодо недопущення зменшення надходжень до місцевих бюджетів від плати за землю на земельні ділянки, які надані для залізниць у межах смуг відведення, надані гірничодобувним підприємствам для видобування корисних копалин та розробки родовищ корисних копалин".

На правах реклами

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: