fbpx

"Червона рута #станція_Театр": у Франківську готують феєричну програму до Міжнародного дня театру

Культура 13:59, 21.03, 2018

З нагоди Міжнародного дня театру 27 березня Франківський драмтеатр готує креативний святковий концерт "Червона рута #станція_Театр".

Подробицями майбутнього дійства поділився сьогодні на прес-конференції директор Франківського драмтеатру та режисер концерту Ростислав Держипільський.

День театру не обійдеться і без традиційного концерту – пісень, сміху, квітів, овацій та чудового настрою. Ідея цьогорічного концерту була натхненна відомим музичним фільмом "Червона рута" (1972 р.), ініціатором якого був славетний український композитор та поет Володимир Івасюк.

"Це був крутий на той час мюзикл на основі українських пісень, шлягерів. Наскільки це були круті виконавці! Зрозуміло, чому потім Івасюка вбили і чому когось забрали собі в Москву, як, наприклад, Софію Ротару швиденько "оприходували", – це була зірка на той час,  поділився Держипільський. – Це був вистріл, якого в Радянському Союзі не було. Це все було на основі нашого українського колориту, наших Карпат – неймовірної нашої краси і наших неймовірних талантів".

У фільмі взяли за основу потяг, який називався "Донецьк – Верховина". За словами Держипільського, сьогодні ця деталь має для нас нотку смутку. Він завжди намагається тонко закладати певний підтекст у вистави чи концерти, і саме цей потяг став тепер у нагоді.

"Наш театр  це потяг. Ми любимо мандрувати, багато їздимо. Тому драматургічна і режисерська основа – театр як потяг", – розповів режисер.

Пісенна спадщина Володимира Івасюка закономірно привабила постановників ще й тому, що наступного року ми відзначаємо 70-річчя з його дня народження, і цей концерт, який планується ввести в репертуар театру, – також данина його пам’яті. Усі пісні з фільму глядачі почують в оригінальному аранжуванні головного диригента театру Богдана Ткачука під електронні біти від DJ Kozlov, які нададуть знайомим мелодіям сучасного звучання, зберігши, однак, їхню атмосферу і теплоту. Пісні виконуватимуть як провідні артисти театру, так і молодий склад. Також глядачі зможуть побачити на екрані деякі фрагменти фільму. А ведучі хлопці цього року перетворяться у провідників.

"Кожна гримерка має підготувати свій "капустяний" номер… Молодь розповість, як їм тут живеться, чи немає дідівщини від старших акторів. Такі цікаві переплетення чекають нас на цьому концерті", – анонсував Ростислав Держипільський.

Зазначимо, що кожна гримерка закріплена за трьома акторами. Таким чином сформовані і команди, які готуватимуть постановочні номери, що органічно сплітатимуться з "капустяними" замальовками від акторів театру.

До прес-конференції приєдналася відомий театральний критик Ольга Армагедонівна Нетудивпхата (актриса Ольга Комановська), яка має контролювати процес. Разом з Ростиславом Держипільським вони задали настрій на майбутній концерт.

"Господи Бозе мій! Це ваш такий колектив – їздити по гастролях, там шум, гам, як рок-зірки якісь, чесне слово,  завелася Ольга Нетудивпхата.  А в театр має небагато людей приходити. Театр – це ж мистецтво для обраних! Ви зробили вакханалію, чесне слово! Куча людей топають, валять в театр!"

Як писав КУРС, з нагоди відзначення Міжнародного дня театру 25 березня для глядачів готують також комедію на дві дії "Театр" Майкла Фрейна, яку поставив київський режисер Юрій Одинокий. Її вирішили повернути у репертуар після 5-річної перерви.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: