fbpx

ЧЕСНО: Кандидати в нардепи на проміжних виборах до Парламенту приховали своє фінансування від громадян

Політика 15:26, 04.06, 2014

Жоден кандидат до Верховної Ради на проміжних виборах по 83-му одномандатному мажоритарному округу не оприлюднив підсумковий фінансовий звіт на звернення Руху ЧЕСНО.

Громадські активісти закликали кандидатів до 1 червня публічно прозвітувати за підсумками кампанії за двома критеріями чесного фінансування:

1) прозорість надходжень до виборчого фонду  (загальний розмір виборчого фонду; скільки склав власний внесок кандидата, партійний внесок (якщо кандидата висунуто партією); список фізичних осіб, які разово або сумарно внесли до фонду внесок на суму понад 500 грн.);

2) прозорість витрат (загальна сума витрат кандидата, деталізована інформація про напрями витрат, список фізичних та юридичних осіб, які одержували кошти з поточних рахунків виборчих фондів із зазначенням сум відповідних платежів та призначення платежу).

Відповідне звернення учасники Руху ЧЕСНО направили кожному з кандидатів до Верховної Ради.

Керівник регіонального відділення Інституту політичної освіти Тарас Случик зазначив: "Політики в Україні, на жаль, не готові до щирих та відкритих відносин з виборцями, незважаючи на постійні публічні заяви. Відкриття інформації про те, хто фінансує кампанію кандидата та куди саме витрачаються кошти, є практичним кроком до боротьби з політичною корупцією. Враховуючи, що нас можуть чекати позачергові вибори до Парламенту, фінансова прозорість має бути новим стандартом для зміни законодавства. Зокрема, саме тому був зареєстрований законопроект №4846 про прозорість виборчих фондів, хоча Верховна Рада його так і не захотіла включити до порядку денного”.

Активіст Руху «ЧЕСНО» Віталій Світлик наголосив, що без відкритого фінансування виборчих кампаній не можна говорити про фінансову прозорість бюджетів на рівні країни. Поки не буде практики публічного збору коштів на виборчу кампанію та прозоре фінансування, доти про прозорість в бюджетному процесі складно говорити. Також фінансова відкритість кандидата має стати одним із важливих критеріїв для виборця при прийнятті рішення, за кого віддати свій голос. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: