fbpx

Чуттєва зона Світлани Хміль: у Бастіоні відкрили символічну виставку

Культура 17:50, 22.03, 2016

У галереї "Арт на Мур", що в "Бастіоні", відкрили виставку "Присутність речі" івано-франківської художниці Світлани Хміль.

Про яскравий власний стиль, впізнавану колористику і манеру письма, шарм і символізм, притаманні картинам, говорили на відкритті виставки Світлани Хміль її старші і відомі колеги.

"Творчість Світлани як спосіб боротьби з безликістю мистецтва відверто жіноча,  охарактеризував роботи голова обласної Спілки художників Микола Якимечко. – Тут багато емоційності, чуттєвості, вишуканості".

"Світлана Хміль робить цікаві роботи, в яких відчутно потужне власне "я". Шарм у тому, що і в творчості, і в житті вона залишається собою. І цим приваблює та зацікавлює і як художник, і як жінка",  відгукнувся директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега.

Художниця представила 20 робіт періоду 2010-2016 років, які також дають уявлення про її роботу художником-ілюстратором дитячих книг сучасних українських авторів.

"Личка",  так називає своїх блазнів і ангелів, створених для книг, Світлана.

"Нові роботи Світлани демонструють її потужний творчий, мистецький ріст. Смислова насиченість у них підтримана кольором, художниця виходить в опрацюванні символізму на якісно новий філософський рівень", – побачив Богдан Бойчук, завкафедрою Інституту мистецтв ПНУ.

Він відзначив, що в Інституті мистецтв, де художниця вчить студентів, вона зібрала гурт однодумців, з якими творить і експериментує.

"Вчуся від студентів і від усіх, кого знаю в житті. Найголовнішим вважаю для себе не припиняти вчитися", – у такий спосіб подякувала друзям, колегам і учням, які зійшлися на відкриття виставки, Світлана Хміль.

Художниця пояснила, що, на її думку, саме на тлі картин найкраще зав’язувати стосунки. Тому своєю виставкою вона хотіла зібрати і об’єднати дорогих їй людей.

Теперішня виставка, яку авторка назвала також символічно – "Присутність речі",  є її другою персональною і загалом шостою із тих, в яких вона брала участь разом із іншими франківськими митцями.

Щоби зрозуміти сенс назви виставки, слід дивитися картини Світлани Хміль з увагою до дрібниць. Ефект може бути дуже несподіваним. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: