fbpx

Чиновники Ямниці кажуть, що список на масову роздачу землі затвердив схід села – селяни вперше чують. ВІДЕО

Суспільство 15:52, 18.01, 2018

Коли жителі Ямниці, що під Івано-Франківськом, дізналися, що у селі роздали півтори сотні ділянок, почали масово писати заяви – щомісяця по 30-40 звернень.

Ямниця – одне з найбагатших сіл на Прикарпатті, всього за кілька кілометрів від Івано-Франківська. Кожна вулиця освітлена і заасфальтована, тротуари мощені бруківкою. Зараз проводять воду і каналізацію. Тут величезна школа і дитсадок. На понад три тисячі жителів за минулий рік до бюджету надійшло понад 10 млн гривень. У березні сільська влада запевняла, що вільних ділянок, як і в кожному селі, тут немає. Їх виділяли ще 10 років тому. Та восени раптом земля знайшлася, йдеться у сюжеті Факти на ІСТV.

Як писав КУРС, у Ямниці на останній сесії перед виборами до ОТГ сільські депутати роздали півтори сотні ділянок. Земельні наділи отримали учасники АТО, працівники сільради, місцеві депутати та члени виконкому.

"Список заяв формувався з 2006 року, збиралася земельна комісія, яка рекомендувала сесії погодити виділення земельних ділянок. З 400 заявників було задоволено 155 земельних ділянок", – розповідає екс-війт Ямниці Микола Зелінський.

Оксана Бибик заяву на отримання плану написала 10 років тому. Була в черзі під номером 81. Нині жінка вагітна, її з чоловіком і дитиною прихистили родичі.

"Сказали, що атовцям давали спочатку, потім багатодітним сім’ям. Я розумію, що це в першу чергу, бо ці люди дійсно потребують. Не можу зрозуміти чому, але мені не дали…" – каже жінка.

Нагадаємо, разом з атовцями землю у Ямниці отримали 6 із 8 тодішніх працівників сільради: землевпорядник, діловод, касир, двоє бухгалтерів та економіст. 10 соток дісталося члену виконкому. Окремим рішенням ще дванадцятьом сільрада надала дозволи на розроблення проекту землеустрою. Серед них 6 депутатів сільради.

"За кожного депутата я не можу гарантувати, тому що рішення приймалося колегіально. Депутатський корпус налічує 14 осіб, мій голос 15-й враховується тільки тоді, якщо є потреба кворуму",  виправдовується Зелінський.

Він запевнив, що всі ділянки роздавалися законно, та жодних документів не показує. Демонструє зошит, в якому начебто є вся інформація. Тут із чотирьох сотень 330 прізвищ, і багатьох, яким пощастило отримати землю, у списку просто немає. У списку щасливчиків, які отримали землю, і сестра Зелінського.

Він каже, що заяву на отримання землі вона написала 28 вересня 2017 року.

Нагадаємо, у січні минулого року Миколу Зелінського та землевпорядника Романа Бибика затримали за вимагання від підприємця 180 тисяч доларів хабара за надання ділянки площею 2 га. Обоє у суді свою вину визнали і продовжують працювати у Ямницькій ОТГ. Колишній голова Микола Зелінський – радником, землевпорядник Роман Бибик посаду не змінив.

"Я як громадянин України маю повне право написати заяву. Заява була подана на сесію. Це не то, що я сам взяв землю. У нас був схід села, і на сході села ми оголошували, що буде роздаватися масив під будівництво",  пояснює Бибик, чому сам отримав ділянку.

Щойно селяни дізналися, що роздають землю, почали масово писати заяви. Щомісяця по 30-40 звернень. Цього разу землевпорядник знову запевняє, що вільної землі немає. Та чи для всіх – невідомо.

Читайте також: Заземлення: керівника обласного Держгеокадастру підозрюють у поборах з підприємців і підлеглих

 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: