fbpx

"Дайте шанс дітям та повнолітнім сиротам з інвалідністю": франківські волонтери звернулися до Президента

Суспільство 11:13, 21.11, 2018

Волонтери БО "Українська благодійницьке мережа" написали відкритий лист до Президента України Петра Порошенка з проханням дати дітям та повнолітнім сиротам з інвалідністю шанс на життя у будинках підтриманого проживання та притягнути до відповідальності посадових осіб, які не виконали відповідний Президентський Указ.

Подаємо текст відкритого листа повністю:

"Шановний Петре Олексійовичу!

В Україні досі існує створена ще за часів СРСР система дитячих будинків-інтернатів системи Міністерства соціальної політики України, в яких перебуває близько 6000 вихованців: дітей з інвалідністю, більшість з яких є дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування (нерідко діти фактично є соціальними сиротами, однак не мають відповідного правового статусу) та повнолітніх людей з інвалідністю.

Масовими є випадки порушення прав вихованців у зазначених закладах, зокрема катування, неналежне надання медичних, реабілітаційних, освітніх послуг. Такі порушення, зокрема, неодноразово зафіксовані у звітах за підсумками моніторингових візитів без попередження, здійснених представниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в межах реалізації Національного превентивного механізму.

Про застарілість системи інтернатів Мінсоцполітики, нелюдські умови в цих закладах, їхню ізольованість від громадськості та необхідність невідкладного реформування системи опіки над вихованцями таких закладів неодноразово наголошував Уповноважений Президента України з прав дитини.

Утримання дитячих будинків-інтернатів здійснюється виключно за рахунок коштів регіональних бюджетів (обласних та міста Києва) без будь-якого фінансування за рахунок субвенцій з Державного бюджету України. Окрім цього, фінансування дитячих будинків-інтернатів (окрім бюджетних коштів) здійснюється також за рахунок коштів спеціального фонду, який формується з відрахувань із соціальних виплат (пенсії по інвалідності або державної соціальної допомоги), яку отримують вихованці (з виплат дітей відраховують 50%, з виплат повнолітніх вихованців – 75%). Нерідко значна частина цих коштів спрямовується на фінансування першочергових потреб – харчування, забезпечення медикаментами, засобами особистої гігієни тощо. Наприклад, непоодинокими є випадки, за яких харчування дітей-сиріт з інвалідністю та повнолітніх вихованців здійснюється на 80% і більше за рахунок зазначених фактично їхніх власних коштів, а не за бюджетні кошти.

Дитячі будинки-інтернати Івано-Франківської області за рейтингом фінансування таких закладів в Україні, який складався благодійною організацією "Українська благодійницька мережа", займали останні місця – 41, 45, 46 з 46 у 2016 році та 29, 30, 39 місця з 40 у 2017 році (рейтинг: http://ubm.org.ua/reytyng17.html).

У нижченаведений таблиці порівнюються механізми фінансування інтернатних закладів системи Мінсоцполітики та Міністерства освіти і науки України:
1

На жаль, але діти з інвалідністю мають незначні шанси на усиновлення, а тому необхідним є запозичення досвіду розвинутих держав та створення для цих дітей закладів альтернативного догляду (зокрема малих групових будинків) із впровадженням сучасного прогресивного досвіду діяльності таких закладів, а також створення та розвиток мережі будинків підтриманого проживання для повнолітніх людей з інвалідністю.

Відповідно до пункту 3 Указу Президента України "Про заходи, спрямовані на забезпечення додержання прав осіб з інвалідністю" від 13 грудня 2016 р. № 553/2016 (надалі – Указ) постановлено обласним, Київській міській державним адміністраціям вжити за участю органів місцевого самоврядування заходів щодо надання соціальних послуг, зокрема соціальних послуг денного догляду, догляду вдома та підтриманого проживання, шляхом соціального замовлення.

Однак наразі нам невідомо жодного випадку реального впровадження на місцях надання соціальної послуги підтриманого проживання шляхом соціального замовлення для колишніх вихованців (підопічних) інтернатів системи Мінсоцполітики.

Нашою благодійною організацією вже двічі надсилався до Івано-Франківської обласної державної адміністрації повноцінний проект обласної цільової програми (https://goo.gl/D42PXD) забезпечення надання соціальної послуги підтриманого проживання шляхом соціального замовлення. У грудні минулого року посадові особи не виконали доручення голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Гончарука О.Р. та не внесли (за відсутності обґрунтованих заперечень) цей проект на розгляд обласної ради. Цього року ми також не отримали будь-яких обґрунтованих зауважень чи заперечень щодо зазначеного розробленого нами проекту програми, як і не отримали жодної офіційної відповіді, яка б свідчила про наміри РЕАЛЬНОГО впровадження в Івано-Франківській області надання соціальної послуги підтриманого проживання шляхом соціального замовлення.

Вищенаведене вказує на невиконання Вашого Указу посадовцями.

2

3

Натомість без жодної підтримки влади на обласному рівні наша організація працює над створенням осередку підтриманого проживання для сиріт з інвалідністю. За благодійні кошти придбано житловий будинок в селищі Обертин загальною площею близько 125 кв. м. Завдяки підтримці громади Обертина, небайдужих людей із самого містечка та далеко за його межами здійснюються ремонтні роботи для облаштування будинку підтриманого проживання для сиріт з інвалідністю "Оселя Віри, Надії та Любові" для 4 людей (з перспективою розширення будинку для проживання 8 людей).

Інші поодинокі осередки підтриманого проживання для сиріт з інвалідністю в Україні також створені та продовжують створюватися переважно завдяки зусиллям волонтерів, благодійників, громадських та благодійних організацій. Дуже прикро, що через безвідповідальність чиновників на місцях фактично блокуються навіть ті ініціативи, рушієм яких в першу чергу є громадськість, а не влада.

Петре Олексійовичу, завдяки Вашим зусиллям Україна отримала безвізовий режим з Європейським Союзом, ставши на крок ближчою до Європейського співтовариства та його цінностей, однак це лише один із початкових кроків. Повноцінним членом Європейського співтовариства Україна стане лише тоді, коли, зокрема, стане РЕАЛЬНО впроваджувати європейські принципи, підходи, стандарти та практики, які безпосередньо пов’язані із життям людей з інвалідністю.

Просимо Вас, Петре Олексійовичу:
1. Дайте шанс дітям та повнолітнім сиротам з інвалідністю на життя, а не існування у застарілих радянських інтернатах.
2. Забезпечте виконання Вашого Указу, яким обласним державним адміністраціям, зокрема Івано-Франківській, ще наприкінці 2016 року надано чітке доручення вжити заходів щодо надання соціальної послуги підтриманого проживання шляхом соціального замовлення.
3. Доручіть компетентним органам притягнути до відповідальності посадових осіб, які допустили свідоме невиконання Вашого Указу", – йдеться у відкритому листі.

Як писав КУРС, на Прикарпатті волонтери вже взялися облаштовувати першу спільноту підтриманого проживання за благодійні кошти. Спершу розглядали можливість розташування такого будинку у Бурштині. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: