fbpx

Де лелека водиться, там щастя родиться: як на Коломийщині рятують "щастя" від морозу

Суспільство 18:53, 20.03, 2018

На Коломийщині люди об’єдналися у соцмережах і вирішили, що не залишать у біді лелек, які потерпають від несподіваної "березневої" зими.

Минулого тижня, коли термометр показував +7, на Коломийщину прилетіло близько 200 бузьків. За кілька днів погода змінилася кардинально. Улюблена галявина лелек вкрилася снігом, а озеро – кригою.

Врятувати знесилених перельотом птахів від загибелі взялися небайдужі з Княждвора, Мишина, Великого Ключева, Нижнього Вербіжа та Коломиї. Велику частину забезпечення м’ясом та рибою взяли на себе підприємці.

Розчистили від снігу поле, настелили сіна і зібрали необхідні харчі для чорногузів.

Кожен з волонтерів каже, що не бачить у своїх вчинках чогось особливого, це робилося просто за покликом серця. І не важливо, чи це недільний ранок, чи ніч.

"Коли побачив вранці півметра снігу, одразу згадав про бузьків і почав телефонувати, писати у соціальних мережах, одним словом – згуртовувати людей. Так і почалося, за неділю отримав понад сто дзвінків, хтось повідомляв, що бачив ще лелек, хтось пропонував харчі… А ми й донині їздимо шукаємо по Коломийщині цих птахів. Шкода, щоб вони померзли", – каже Борис Каратник з Княждвора.

Чоловік разом із друзями на власній автівці їздить селами, телефонує головам ОТГ, депутатам і каже, щоб долучалися до пошуків і допомоги бузькам.

Деякі голови ОТГ співпрацюють, інші ж залишаються осторонь.

Михайло Височанський родом з Мишина. Разом з друзями першими активізувалися на місцях. Як побачили, що робиться з погодою, скасували традиційний похід до лазні і пішли розкидати сніг і годувати гостей з теплих країв.

"Вони щороку прилітають на це місце, але цьогоріч ми не сподівалися на такий сюрприз від погоди. Коли така справа, то ми не чекаємо допомоги, а стаємо до роботи. Намагаємося створити їм умови, щоб могли перебути цей холод", – ділиться пан Михайло.

До уваги усіх охочих допомогти, у приміщенні сільської ради за адресою с. Нижній Вербіж, вул. Довбуша, 1, при Молодіжній раді Нижньовербізької ОТГ працює координаційний штаб з порятунку лелек.

КУРС писав, що вже кілька днів лелеки на Прикарпатті потерпають від негоди, люди в різних куточках області намагаються рятувати птахів згідно з порадами від фахівців-орнітологів.

Олександра Олійник, Коломия, спеціально для КУРСу

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: