fbpx

День перемоги у Франківську: люди несуть квіти та фотографуються біля Вічного вогню. ФОТО

Суспільство 12:39, 09.05, 2019

В Україні 9 травня відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Франківці несуть квіти до Вічного вогню на Братському кладовищі на вулиці Лепкого.

Десятки франківців упродовж дня підносять квіти та фотографуються біля Вічного вогню та до братських могил солдатів, що загинули в Другій світовій війні. Люди кажуть, що це для них сімейна традиція  вшановувати пам'ять героїв Другої світової війни саме 9 травня та святкувати День перемоги.

Володимир Тереховський, 1944 року народження, за традицією прийшов покласти квіти до Вічного вогню та святкує День перемоги. Каже, що 30 років прослужив у радянській армії і пишається цим. У 1972 році у складі радянських військ брав участь у війні Єгипту з Ізраїлем. 

"В мене батько служив на Ленінградському фронті, прийшов інвалідом. А мені пощастило, я без інвалідності лишився. Я дуже пишаюся людьми, які дійсно служили, які дійсно чогось вартують", – переконаний Володимир Тереховський. 

1

Зібралися також десятки спостерігачів. Один із таких  директор Музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Ярослав Коретчук. За його словами, нині чимало політичних сил спекулюють на темі війни та її жертв. 

"Є ряд політичних сил, які намагаються накручувати суспільство на протистояння серед народу, спекулювати на темі подій Другої світової війни, їхнього розгляду. Адже у той час на Західній Україні учасниками війни частина населення вважає вояків Української повстанської армії. Політичні сили сьогодні не так вносять свою певну ідеологію, як намагаються використати дати, щоб викликати непорозуміння і створити картинку для російських ЗМІ",  зазначає Коретчук.

2

"Ми знаємо, що доволі часто у ці дні відбуваються провокації. Основна мета  не допустити протистояння у суспільстві. Найосновніше  це те, що Друга світова війна  це найбільша трагедія для України, яка взагалі була у ХХ столітті. Адже у той час український народ зазнав найбільше людських втрат як на фронтах, так і серед цивільного населення у порівнянні з іншими народами Радянського Союзу. Водночас було знищене господарство", – розповідає Ярослав Коретчук.

Він додає, що за останні роки в Івано-Франківську особливих протистоянь у суспільстві не було. Максимальне порушення, яке могло би трапитись,  це використання забороненої символіки. Однак і цього не трапилось. Люди, які відзначають 9 Травня, можуть спокійно приходити, класти квіти на могили та молитися. 

На місце також прийшли близько двох десятків представників "Національних дружин". Кажуть, що прийшли гуляти і стежити за правопорядком. Більше коментувати відмовляються.

3

Площу охороняє поліція задля уникнення провокацій.

Зазначимо, в Івано-Франківську віче відбулося 8 травня з нагоди Дня пам'яті та примирення.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: