fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Департамент охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА відреагував на звинувачення волонтерів Української благодійницької мережі

Департамент охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА відреагував на звинувачення волонтерів Української благодійницької мережі

Суспільство 15:37, 15.11, 2016

Медики наголосили, що Залучанський дитячий будинок-інтернат підпорядкований департаменту соціальної політики ОДА.

Нагадаємо, КУРС писав, що Українська благодійницька мережа викрила головного лікаря Прикарпаття на брехні і звернулася в мережі до в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. Йдеться про події в Залучанському дитячому будинку-інтернаті.

Читайте: Начальник Департаменту охорони здоров'я ОДА збрехав, – Українська благодійницька мережа звинувачує Мирона Матейка

Прес-служба Депарпраменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА вважає, що інформація не відповідає дійсності. І роз'яснює свою позицію в цій ситуації:

У положенні про ДОЗ ОДА не передбачено надання медичних консультацій, проведення медичних оглядів, лікування. Ці функції виконують відповідні заклади охорони здоров’я.

Залучанський дитячий будинок-інтернат підпорядкований департаменту соціальної політики (далі – ДСП ОДА). Тому будь-які дії працівників ДОЗ ОДА або закладів охорони здоров’я у згаданому інтернаті (медогляд, перевірка тощо) можливі тільки з ініціативи його адміністрації або ДСП ОДА.

Вочевидь, ні Міністр охорони здоров’я України, ні підпорядкований йому ДОЗ ОДА не мають повноважень вирішувати питання ДСП ОДА, який підпорядкований Міністру соціальної політики.

В інтерв’ю директора ДОЗ ОДА М. Матейка до статті "Галицького кореспондента" від 08.10.2016 мова йшла про додаткові огляди стоматологами і щорічний медичний огляд вихованців інтернатних закладів області, який регламентовано спільним наказом ДОЗ ОДА, ДСП ОДА та департаменту освіти і науки ОДА від 21.05.2014 № 155/304/82 "Про проведення профілактичного медичного огляду дітей, вихованців інтернатних закладів". Цим наказом головним лікарям ЦМКЛ, ЦРЛ, ЦМЛ, на території обслуговування яких розташовані інтернатні заклади, вимагається забезпечити двічі на рік медичний огляд дітей, які проживають в закладах інтернатного типу. Саме такий огляд і було проведено весною групою лікарів Снятинської ЦРЛ.

Водночас цим наказом директорам інтернатних закладів системи соцзахисту доручено:

  • Погоджувати графіки проведення профілактичних медичних оглядів з головним лікарем ЦРЛ, на території обслуговування якої розташований інтернатний заклад, тобто в цьому випадку – Снятинської ЦРЛ;
  • За результатами поглибленого профілактичного медичного огляду направляти дітей на консультацію та дообстеження до закладів охорони здоров'я;
  • Перевозити вихованців за висновком медичних  працівників на дообстеження, консультацію і (або) госпіталізацію та їх повернення.

Працівникам закладів інтернатного типу, відповідальним за організацію медичного огляду дітей, доручено:

  • Складати щороку до 15 вересня списки дітей, які проживають в закладах інтернатного типу, з уточненням їх статусу (окремо виділити дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування).
  • Погоджувати дату проведення медичного огляду в інтернатних закладах, залучення вузького спеціаліста відповідно до профілю інтернату, склад групи спеціалістів ЦРЛ з головним лікарем (в цьому випадку – Снятинської ЦРЛ).
  • Забезпечити медичний огляд дітей, які проживають в закладах інтернатного типу всіх форм власності, двічі на рік.
  • До проведення планових профілактичних медичних оглядів вихованців задіювати лікарів та середній медичний персонал інтернатних закладів.
  •  
  • ДОЗ ОДА звертає увагу, що відповідно до Закону України  "Про охорону дитинства" від 26.04.2001 (ст. 12 "Права, обов’язки та відповідальність батьків за виховання та розвиток дитини") "батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров’я… та ухилення від виконання батьківських обов’язків відповідно до закону". Тобто якщо у дитини, яка проживає в інтернаті, немає батьків, то функцію опікуна виконує директор інтернату.
  •  

Департамент охорони здоров'я ОДА наголосив, що керівник ГО "Українська благодійницька мережа" неодноразово звертався в ДОЗ ОДА з рядом запитань та вимог. Оскільки не всі його побажання відповідали чинному законодавству України, заявнику надавалися роз’яснення.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: