fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Департамент охорони здоров’я ОДА розпочав службове розслідування обставин смерті пацієнта в обласному наркодиспансері

Департамент охорони здоров’я ОДА розпочав службове розслідування обставин смерті пацієнта в обласному наркодиспансері

Суспільство 13:45, 05.02, 2018

На сьогоднішній оперативній нараді у Департаменті охорони здоров’я ОДА заслухали головлікарів медичних закладів, причетних до смерті пацієнта в Івано-Франківському обласному наркологічному диспансері. За результатами прийняли рішення про службове розслідування обставин летального випадку. Також планують скликати колегію та спеціальну нараду, щоби обговорити специфіку надання допомоги пацієнтам у кризових станах та змінити цей алгоритм.

Нагадаємо, родичі франківця, що помер у обласному наркодиспансері, вважають причиною смерті бездіяльність медиків. Причина смерті, як зазначено в довідці, що її отримали рідні,  серцево-судинна недостатність.

Станом на сьогодні, зазначив в.о. начальника Департаменту Микола Стовбан, розпочате службове розслідування стосовно скерування пацієнта та обставин надання допомоги померлому в лікувальній установі.

"Враховуючи резонанс, який отримав цей випадок, на сьогоднішній оперативній нараді головлікар обласного наркодиспансеру надав інформацію про стан пацієнта з моменту поступлення в приймальне відділення. Пацієнт перебував у палаті з надання допомоги в кризових станах – зважаючи на те, що у нас надання допомоги хворим з порушенням свідомості з вираженим алкогольним сп’янінням надається виключно в умовах обласного наркодиспансеру. Тому "швидка" правильно відвезла пацієнта туди, враховуючи, що не було ніяких видимих ознак травм чи політравми. Був тільки запах алкоголю", – повідомив в.о. начальника Департаменту охорони здоров’я ОДА Микола Стовбан.

У наркодиспансері, як відзвітували на нараді, черговий лікар оглянув пацієнта та провів обстеження на визначення вмісту алкоголю в крові.

КУРС писав, що медики пояснюють смерть пацієнта в обласному наркодиспансері "фатальним збігом обставин".

"Хворих з кризовими станами – це наркотичне чи алкогольне сп’яніння – ми спостерігаємо в спеціальних палатах. Вони не належать до стаціонару. Тому ми заводимо там не історію хвороби, а амбулаторну карточку. Приїздить "швидка", лікар приймального розписується, що бере пацієнта на амбулаторне лікування у палату з надання допомоги в кризових станах, заводиться амбулаторна карточка, і такого пацієнта обов’язково оглядає нарколог. Нарколог даного пацієнта оглядав із записами 5 разів. Так доповіли станом на сьогодні", – каже Микола Стовбан.

Ця інформація не відповідає даним у коментарі, що його головлікар наркодиспансеру Валерій Скопич дав КУРСу два дні тому.

Нагадаємо, родичі померлого акцентували на можливості фальсифікації медичних документів і назвали КУРСу орієнтовний вміст алкоголю в крові покійного ще до того, як медики це офіційно оприлюднили. Дані збігаються.

"Згідно зі стандартами МОЗ, у лікувальних закладах завжди залишають запас крові, щоби підстрахувати лікаря. Станом на сьогодні є 2 мл крові, яку відібрали у пацієнта – кров зберігається в наркологічному диспансері до висновку судово-медичних експертів. Згідно з наказом №6 МОЗ від 17.01.1995 року,  такі висновки мають бути надані до місяця часу. І тільки після цього ми можемо знати і вказувати дійсну причину смерті", – пояснив Микола Стовбан.

Маючи висновки судмедекспертизи, Департамент планує створити КЕК – клініко-експертну комісію, яка винесе остаточний вердикт щодо дій медиків. До складу комісії увійдуть представники обласної судмедекспертизи, головний лікар наркодиспансеру, головний лікар обласного Центру екстреної медицини і начальник відділу з надання медичної допомоги населенню ДОЗ ОДА.

"Ми будемо розглядати всю медичну документацію – від дзвінка в екстрену медицину до моменту смерті. Потім отримаємо заключення судмедекспертизи і проведемо КЕК. Результати КЕК оприлюднимо", – обіцяє Микола Стовбан.

"На апаратній нараді ДОЗ ОДА колегіально прийняли рішення, що питання надання допомоги такій категорії пацієнтів повинно бути розглянуте на колегії Департаменту. Раніше ми спілкувалися з головним лікарем Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні, де є відділ екстреної допомоги, щоби пацієнтів у кризових станах не відправляли без огляду в наркодиспансер. Нам відповіли, що поки не збудоване європейське приміщення для таких пацієнтів, лікарня не може їх брати", – додає Валерій Скопич.  

"Зараз ми розберемося з цим випадком, і паралельно буде проведена спільна нарада, щоби ми зрозуміли, як координувати "швидку" із доставкою таких пацієнтів. Буде проведена спільна нарада в Департаменті за участю головного лікаря наркодиспансеру Валерія Скопича, головного лікаря обласної психоневрологічної лікарні №3 Мирона Мулика, начальника управління охорони здоров’я міста Івано-Франківська Марії Бойко та головлікаря обласного Центру екстреної медицини Мирона Матейка.

За результатами цієї наради буде чітко скоординована дія цих структур, і це буде закріплено спеціальним наказом Департаменту. Воно є прописано, але станом на сьогодні такий пацієнт без політравм до вузького спеціаліста не направляється. Хочемо скоординувати дії так, щоби "кризових" пацієнтів доставляли або в обласний наркодиспансер, або в обласний психдиспансер – і там, і там є реанімація. А на місці лікарі могли, оскільки це обласні установи, викликати до себе будь-якого чергового профільного спеціаліста. Щоби не катати хворого по всьому місту", – розтлумачує, якого результату чекає, Микола Стовбан.

За словами в.о. начальника Департаменту охорони здоров’я ОДА, після розгляду обставин випадку смерті пацієнта в наркодиспансері, висновку КЕК та спільної наради, ті, хто неправильно себе повів, будуть притягнуті до відповідальності.

Ігор Іваськевич, начальник Івано-Франківського обласного бюро судово-медичної експертизи:

"На цей час проводиться судово-медична експертиза – здійснюються додаткові методи дослідження і встановлення причини смерті. Це судово-токсикологічне дослідження – експерти шукають спирти та інші речовини, залежно від завдань, які поставили органи слідства і дізнання. І судово-гістологічна експертиза – експерт направляє шматочки біоматеріалу на дослідження, також відповідно до завдання слідства. І тільки після того, як надійдуть ці дані, експерт, який проводив експертизу тіла, може дати об’єктивну кінцеву відповідь про причини смерті. За нормами, результати – впродовж місяця".  

Як повідомив Микола Стовбан, на сьогодні звернень від родичів померлого у Департамент охорони здоров’я ОДА не надходило.

КУРСу рідні повідомили, що мають намір звертатися в прокуратуру. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: