fbpx

Депутат облради Олег Атаманюк прокоментував закон про трансплантацію органів. ВІДЕО

Здоров'я 16:48, 18.05, 2018

Шанс на життя. ВР ухвалила закон про трансплантацію органів, за який кілька років боролися прикарпатські облдепутати. Депутат Івано-Франківської облради від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Олег Атаманюк, який є лікарем-хірургом, неодноразово наголошував і на сесійних засіданнях, і на комісії охорони здоров’я про необхідність прийняття такого закону. Адже, каже, запит на трансплантологічні операції в Україні наразі величезний. Однак роблять їх дуже мало. Тож здебільшого люди виїжджали на лікування за кордон. Тепер ситуація мала б змінитися.

"В Україні вже працюють декілька центрів трансплантології. Раніше наша країна була піонером в цій галузі. Через безглузду застарілу законодавчу базу ми відкотились на останнє місце. Тож сьогодні для таких центрів розв'язались руки. Ми маємо можливість проводити трупну трансплантологію, цим законом прописана і транспланткоординація. І тому це реальний крок та поштовх в цьому напрямку", – переконаний Олег Атаманюк.

Нагадаємо, наприкінці жовтня минулого року за ініціативи депутатів від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Івано-Франківська облрада прийняла звернення до вищого керівництва країни щодо необхідності невідкладного вирішення проблеми трансплантації та прийняття  відповідного закону.

"Очевидно, що це також стало важелем, поштовхом, аби ВР таки прийняла цей закон. Адже до цього часу понад півтора року він лежав у комітеті і його не виносили у друге читання. І суспільний резонанс, і це звернення відіграли важливу роль", – каже облдепутат. 

Недоліком у законі, на думку Олега Атаманюка, є  презумпція незгоди. Тобто тепер вилучення органа для трансплантації після смерті можливе тільки в разі письмової прижиттєвої згоди. 

"Якщо лідери суспільної думки і прості громадяни почнуть масово писати заяви і їх внесуть у базу донорів, то, звичайно, цей процес ми суттєво проштовхнемо. Ми бачимо по нашому північному сусіду, Білорусі, що в них працює презумпція згоди і це дало поштовх стрімкого розвитку трансплантології. В нас має бути організована агітаційна кампанія, і щоб люди зрозуміли, що після своєї смерті ми можемо і далі служити людям. Після смерті ми можемо рятувати щонайменше вісім життів", – підсумовує Атаманюк.

Трансплантація органів в Україні за новим законом здійснюватиметься з 2019 року.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: