fbpx

Депутат Оришко прийшла на виконком у камуфляжі вимагати закриття "Сбєрбанку" на вулиці Страчених націоналістів

Суспільство 15:50, 28.04, 2015

Депутат Івано-Франківської міської ради Світлана Оришко завітала на засідання міськвиконкому в камуфляжі. На засідання прийшли також ветерани визвольних змагань і активісти "Правого сектору" й Самооборони – добиватися заборони літника від ресторану "Цімес" біля пам'ятника страченим націоналістам.

Епопея довкола літника "Цімес", що належить родині відомого в місті нотаріуса Ігоря Фріса, набирає скандальних обертів. 

Сьогодні на засідання міського виконавчого комітету прибула делегація на чолі з депутатом міської ради Світланою Оришко. Депутатка-підприємець навіть вдягла камуфляж з шевроном "Укроп".

Депутатка вимагає не закривати літник на вулиці Страчених націоналістів, а прибрати з вулиці відділення "Сбєрбанку Росії" і нічний клуб. 

"Вулицю треба зробити скорботною для всіх, а не для вибраних підприємців",  заявила депутатка.

Очільники місцевих ветеранських організацій ОУН і УПА закликали єврейську громаду не відкривати літник на місці розстрілу німецькими нацистами членів ОУН в 1943 році, а владу  не допустити його відкриття. 

Також активісти зачитали звернення нардепа Юрія Тимошенка, який закликає міську владу "не допустити вакханаліі і корчмарства на святому місці". Цю ж позицію висловили представники обласної "Просвіти" та "Правого сектору". 

На виконком прийшла донька Олекси Маланюка  одного зі страчених націоналістів.

1

"Я не знаю, де тіло мого батька. Але знаю, що треба робити добро, бо добро повертається і зло повертається. Дайте людині місце під той майданчик в іншому місці. Вдячна франківцям, які приходять поклонитися пам'яті",  сказала жінка.

Секретар міської ради "свободівець" Микола Вітенко також підтримав заборону літника й закликав підприємця прислухатися до думки громади, не вчиняти протиправних дій і не розкладати літник. "Цього року громада цього не допустить",  зазначив Вітенко. 

Міський голова Віктор Анушкевичус нагадав, що він завжди виступав проти літника.

"Торік я виступив проти. Аргументи  розстріл молодих хлопців націоналістів. Є речі, через які переступати не можна. Є речі, якими не можна торгувати. Фріси не є бідні. І ви, пані Оришко, теж слава Богу, не бідна. Моя позиція не змінилася і не зміниться,  сказав мер. – Моя принципова позиція. Готовий далі відстоювати в судах. Паралельно даю протокольне доручення оголосити конкурс на проект нового пам'ятника з урахуванням думки громади".

Пропозицію заборонити літник на Страчених винесли на голосування: усі члени виконкому одностайно підтримали. 

Тим часом на найбільших франківських пабліках у соцмережах голосування показало, що громадськість не проти роботи акуратної тераси "Цімеса" на вулиці Страчених. Противників літника виявилося в 7-10 разів менше. На терасі відсутня музика, телевізор та бар. Графік роботи погоджено з релігійною громадою, відстань до пам'ятника страченим націоналістам – понад 20 м, літник має необхідні погодження комісій. Чимало користувачів соцмереж, які стежать за розвитком скандалу довкола літника, вважають, що причиною є особистий конфлікт між чинним керівниками міста і Ігорем Фрісом, який на виборах минулої осені підтримував кандидатуру Олександра Шевченка й різко критикував Віктора Анушкевичуса і "Свободу". 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: