fbpx

Депутат від ВОЛІ відстоює збереження унікального гірського масиву Боржава

Суспільство 18:45, 04.02, 2019

Зберегти унікальний гірський масив Боржава, що на Закарпатті, та не допустити занепаду туризму в цій місцевості закликає депутат Долинської районної ради від партії ВОЛЯ Іван Дирів.

Нещодавно він брав участь у громадських слуханнях, що відбулися в смт Воловець. Під час них обговорювали будівництво вітрової електростанції на Боржавських полонинах.

"Позиція моя така: унікальне місце і гірський масив необхідно зберегти у первозданному вигляді. Переваги, які розхвалювали інвестори щодо будівництва цієї вітрової станції, зовсім не є очевидні. А от ризики і потенційна шкода, на мій погляд і на погляд активістів, є великими. Науковці, які приїхали на слухання з Києва, Вінниці та інших міст, висловили не тільки своє занепокоєння, але й обґрунтування щодо можливих ризиків і шкоди від спорудження. Вигода від будівництва станції є мізерною. Там називалось приблизно 50 тис. євро в рік. Це остаточно не співмірно з тією шкодою, яка буде завдана полонинам", – розповідає Іван Дирів.

Депутат наголошує, що ці 200-метрові вітряки можуть нести небезпеку для людей.

"Взимку під час роботи від них на сотні метрів можуть розлітатися величезні шматки льоду. Це загрожує життю і здоров’ю піших туристів та лижників. Окрім того, при поломці такого вітряка відбувається розліт його елементів на декілька кілометрів, зважаючи на потенційне розміщення їх на вершинах хребта",  говорить Дирів.

З його слів, здебільшого громада проти спорудження вітряків.

"Хоча дехто на громадських слуханнях виступив за будівництво. Але в основному це люди, які були найняті владою і старались перевести це слухання в деструктивне русло. Вони вигукували нецензурні слова, штовхались. Представники місцевої влади, на мою думку, зайняли містечкову, локальну позицію. Їх не цікавить довгострокова перспектива",  каже депутат.

В громадських слуханнях взяли також участь і представники сфери туризму та послуг, спортсмени.

"Долучились до них і дельта-парапланеристи. Спорудження вітрової станції закриває можливість розвитку туризму, польотів на дельтапланах. І це також дуже велика проблема",  говорить Дирів.

За словами депутата, наразі важко спрогнозувати чи спорудять на Боржаві вітрову електростанцію. Остаточне рішення Управління екології Закарпатської ОДА прийме після того, як подібні слухання відбудуться в усіх громадах, яких потенційно стосується цей проект.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: