fbpx

Депутати Івано-Франківської облради нехтують запитами

Політика 13:24, 10.09, 2015

За чотири з половиною роки каденції депутати Івано-Франківської облради підтримали дещо менше 350 запитів.

Одним з критеріїв ефективності місцевого депутата є його вміння працювати з наданими йому законом інструментами впливу. Законним інструментом впливу депутата на установу, організацію будь-якої форми власності є депутатський запит.

На відміну від депутатських звернень, які може писати кожен обранець Івано-Франківської облради, депутатський запит має вищу силу. Його підтримує на сесії голосуванням більшість депутатів. По суті, це не вимога одного депутата, а вимога усієї Ради.

Аби громада області зробила свідомий вибір, громадський Рух ЧЕСНО проаналізував не лише відвідуваність депутатів, а й те, як вони користуються інструментом депутатських запитів для вирішення проблем міста і громадян.

Експерт Інституту політичної освіти Тарас Случик ознайомився із темами депутатських запитів Івано-Франківської облради:

"Більшість запитів облради – це питання виділення коштів для ремонту інфраструктури на окрузі депутатів або політичні запити. Мотив, чому депутати пишуть запити, а не звернення, є те, що більшість з них адресовані Облдержадміністрації. А як ми пам'ятаємо, обласна рада була в опозиції до виконавчої влади, яку формував Янукович. Тому для депутата запит, підтриманий сесією та оголошений публічно, був певною гарантією. А щодо фактично політичних заяв та звернень, оформлених в депутатських запит, яких за всю каденцію немало, то вони більше використовуються як додаткова персональна рекламна акція", – додає Случик.

Довідково: Громадський рух ЧЕСНО – це ініціатива, започаткована представниками 12 громадських організацій у 2011 році, рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні. Символом руху став часник  засіб дезінфекції та боротьби з "нечистою силою" у політиці. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу. Мета діяльності руху  забезпечення прозорої та доброчесної влади, запровадження нових європейських стандартів в українській політиці.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: