fbpx

Депутати облради обурені бездіяльністю облдержадміністрації в об’єднанні територіальних громад

Політика 14:04, 17.10, 2016

Депутати облради висловили незадоволення роботою облдержадміністрації та Офісу реформ у процесі об’єднання територіальних громад, зокрема навколо Івано-Франківська.

Це питання обговорили під час заісдання комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

Члени комісії від "Свободи", БПП та "ВОЛІ" незадоволені діяльністю облдержадміністрації та Офісу реформ через те, що громадам, в яких є добровільність і спроможність, не дають об’єднатись. Депутати одностайні в своїй позиції: необхідно проаналізувати ситуацію щодо об’єднання сіл навколо міст та дати їм можливість об’єднатись.

"Є громади, які мають всі фінансові показники, мають добровільність. Єдине заперечення, яке ми чуємо від Офісу реформ, – ці громади біля Франківська, у них є близькість до обласного центру. Це не є проблемою, бо є закон про добровільність", – зазначив голова фракції ВО "Свобода" Михайло Королик.

"Роботу щодо об’єднання громад навколо міст я б оцінив незадовільно. Якщо громада за 200 метрів від Франківська хоче об’єднатись з сусіднім селом – це її право. І це питання нема чого відкладати в довгий ящик, його треба вирішувати", – зазначив депутат облради від БПП "Солідарність" Остап Дзеса.

Очільниця фракції "ВОЛЯ" Ольга Галабала наголосила, що всі депутати мають однакову позицію: треба давати можливість громадам навколо Івано-Франківська об’єднуватись, адже кількість мешканців в тих така ж, як і в тих, що вже об’єднались, а фінансові показники навіть кращі. Депутати просили ОДА виносити ці питання на сесію. Однак адміністрацією нічого не робиться, процес не рухається, і ніхто за це не хоче нести відповідальність.

"Коли ми спілкуємось з Офісом реформ, він каже, що є консультативним органом, не має ніяких повноважень. Він не несе ніякої відповідальності за ту інформацію, яку він надає. Тому з приводу цього питання на сесії повинен доповідати представник облдержадміністрації, який нестиме відповідальність", – наголосила Галабала.

"Я розумію, що Офіс реформ працює на замовлення чи на завдання, але треба бути людьми, слухати людей", – додав Василь Скрипничук.

Депутати обурені й тим, що одним громадам, де є добровільність, не дають об’єднатись, а інші ж об’єднують насильно, зокрема Білоберізьку ОТГ.

"В Устеріках не було добровільності об’єднання. Зараз законодавчого механізму виходу з об’єднання немає, єдиний юридичний механізм тут – визнати факт того, що не було добровільності об’єднання", – зазначила Галабала.

Депутати облради закликають облдержадміністрацію ще раз розглянути можливість об’єднання громад навколо Івано-Франківська та інших міст, вивчити це питання і всі спірні моменти та на наступній сесії керівництву ОДА доповісти щодо цього питання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: