fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Депутати облради просять Кабмін змінити тендерні умови щодо закупівлі препаратів для людей, яким трансплантували органи

Депутати облради просять Кабмін змінити тендерні умови щодо закупівлі препаратів для людей, яким трансплантували органи

Здоров'я 12:15, 02.03, 2018

На сьогоднішній сесії Івано-Франківської обласної ради депутати висловили занепокоєння з приводу ситуації, яка склалася із забезпеченням хворих імунодепресантами.

На сьогоднішній сесії Івано-Франківської обласної ради депутати висловили занепокоєння з приводу ситуації, яка склалася із забезпеченням хворих імунодепресантами. 

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів, люди після перенесеної трансплантації органів забезпечуються такими препаратами за рахунок бюджетних коштів. У 2017 році в результаті проведених в рамках чинного законодавства тендерних закупівель було придбано препарат "Такпан". Цей лікарський засіб – найдешевший серед зареєстрованих в Україні. Хоча він також в своїй основі містить такролімус, як і відомі препарати, така ситуація занепокоїла і обурила хворих та їхніх родичів.

Кажуть, що "Такпан" до цього часу не використовували в Україні, тому побоюються ймовірністі виникнення побічних ефектів і відторгнення пересадженого органа. Днями вони навіть звернулися з цього приводу до депутатів і винесли це питання на засідання комісії з питань охорони здоров’я та звернулися з проханням забезпечити пацієнтів лікарськими засобами, що пройшли клінічне дослідження в Україні. 

Тому на сесії депутати ініціювали звернення до Прем’єр-Міністра України, Міністра охорони здоров’я з проханням внести зміни до чинного законодавства з проведення тендерних закупівель шляхом надання дозволу тендерним комітетам обирати лікарські засоби з числа рекомендованих не за найнижчою ціною, а за результатами доказової медицини. 

"Ми знаємо, якою тяжкою є ситуація з трансплантологією в Україні. У нас донором може бути тільки родич, більшість українців взагалі оперовані за кордоном. Через недолуге законодавство весь тягар з фінансування операцій і так лягає на плечі родичів, друзів, а не держави. У країнах, де оперовані наші пацієнти, лікування проводиться виключно на принципах доказової медицини. Тому не дивно, що люди не хочуть замінників та генеричних препаратів, які не мають достатньої доказової бази. Вживання імунодепресантів є дуже важливе, оскільки вони пригнічують імунну систему, тому, власне, і не відбувається відторгнення органа", – розповідає депутат Івано-Франківської обласної ради від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ", лікар-хірург, доцент кафедри післядипломної освіти ІФНМУ Олег Атаманюк. 

Тому він вважає, що хворі після перенесеної трансплантації органів повинні отримувати не аналоги, а відомі брендові препарати. 

"Ці люди пережили величезну психологічну травму, адже перебували на межі життя і смерті. Коли в післяопераційному періоді їм рекомендують пожиттєво приймати такий-то препарат, а за державним закупівлями їм видають аналоги, то зрозуміло, що вони занепокоєні і у них починається паніка щодо свого здоров'я",  говорить Атаманюк. 

Депутат сподівається, що прийняте звернення дозволить покращити ситуацію і зменшити напругу серед хворих з трансплантованими органами.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: