fbpx

Депутати пообіцяли знайти гроші на реанімобіль для обласного хоспісу у Франківську

Здоров'я 18:56, 10.10, 2018

Про організацію надання паліативної та хоспісної допомоги в Івано-Франківській області доповіли на спільній депутатській комісії Івано-Франківської та Кіровоградської обласних рад з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Завдання спеціалізованої паліативної допомоги, повідомила головний лікар комунального закладу "Івано-Франківський обласний клінічний центр паліативної допомоги" Ірина Слугоцька, – усунути страждання людей в останні дні життя. Мета системи допомоги, яку розгортають для невиліковно хворих на Прикарпатті, – створити умови для найкращих днів життя в його останньому часі. 

Потреба у паліативній та хоспісній допомозі в останні роки зростає. І, за прогнозами ВООЗ, упродовж наступних 20 років потреба в такій допомозі зросте втричі. 

За розрахунками МОЗ України, на Прикарпатті такої допомоги через 10 років потрнебуватмуть щонайменше 7864 людей, з них 2200 будуть діти. 

Зараз існуюча система допомоги забезпечує близько 1500 недужих, серед них більша частина – онкологічні та неврологічні хворі. 

"Заклад фінансується з обласного бюджету, але є недофінансування, – зауважила Ірина Слугоцька. – Стаціонар обласного центру паліативної допомоги – 30 ліжок. Для області з 1,3 млн населення це критично мало".  

Івано-Франківський обласний клінічний центр паліативної допомоги у своїй структурі має обласний стаціонар, дитяче відділення у Надвірній та виїзну бригаду медичної та консультативної допомоги. 

За словами Ірини Слугоцької, у Франківську, оскільки більшість хворих в стаціонарі  мешканці обласного центру, доцільно створити заклад сестринського догляду – він би спеціалізувався на тривалій допомозі хворим і взяв на себе передовсім неврологічних. 

Ще 120 ліжок стаціонару для невиліковних пацієнтів по області забезпечують відділення у Косівському та Галицькому районах та в місті Коломия, обласна психоневрологічна лікарня, Центр СНІДу, туберкульозний диспансер.  

На цей момент, зазначила керівник мережі, необхідний реанімобіль для перевезення лежачих хворих та легкого їх переміщення. Наразі з потрібного мільйона гривень на придбання реанімобіля є лише 400 тисяч.

Депутатська комісія дала протокольне доручення Департаменту охорони здоров'я ОДА вишукати фінансову можливість придбати автомобіль для обласного хоспісу. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: