fbpx

"Розпорошення" тендерів на ремонт прикарпатських доріг має ознаки корупції, – Дерев'янко

Економіка 15:36, 26.06, 2015

Депутати від Прикарпаття домоглися виділення з держбюджету 425 млн грн на ремонт доріг в області. Ще близько 100 млн гривень буде виділено на ремонт доріг державного та місцевого значення за рахунок фонду регіонального розвитку. З місцевих бюджетів на ремонт у якості співфінансування має піти ще 60 млн грн. На поточний ремонт з держбюджету у 2015 році уже додатково виділено 80 млн грн.

Про це повідомив народний депутат України, член Ради партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко.

"Ми вперше маємо безпрецедентний випадок, коли депутати від Прикарпаття спільними зусиллями домоглись виділення такої суми на ремонт доріг, – зазначив Дерев'янко і додав, – загалом на ремонт доріг виділено 665 мільйонів гривень".

За його словами, кошти на ремонти доріг з держбюджету будуть розподілені наступним чином: 310 млн грн – Львів – Івано-Франківськ; 75 млн грн – Коломия – Косів – Верховина – Ворохта – Татарів; 40 млн грн – Стрий – Долина – Болехів – Калуш – Івано-Франківськ. Юрій Дерев'янко зазначив, що проведення таких ремонтних робіт вимагає співфінансування місцевих громад, місцевих бюджетів у розмірі 10%, тобто 60 млн грн.

Дерев’янко пропонує керівництву Івано-Франківської ОДА виділити та розподілити кошти на ремонт свого 97 виборчого округу таким чином:

– Капітальний ремонт дороги місцевого значення Надвірна – Пасічна номер С 090903 у м. Надвірна, вул. Грушевського – 1,9 млн грн;

– Поточний ремонт дороги Надвірна – Бистриця – 1,8 млн грн;

– Поточний ремонт дороги Яблунів – Делятин – 1,8 млн грн;

– Поточний ремонт дороги Тлумач – Тарновиця – 2 млн грн;

– Поточний ремонт дороги Битків – Білозорино – 0,5 млн грн;

– Поточний ремонт дороги Іваниківка – Солотвин – Старуня Богородчанського району – 1 млн грн;

– Капітальний ремонт ділянки дороги Івано-Франківськ – Коломия в селищі Отинія – 1 млн грн.

Проблемою є проведення тендерів: так, як вони проводяться сьогодні, коли тендери "розпорошуються", на думку Дерев'янка, робити недоцільно.

"Я в цьому вбачаю корупційні ознаки. Немає жодного здорового глузду, щоб "розпорошувати" тендери між стількома компаніями", – наголосив нардеп.

На його думку, потрібно провести значно менше тендерів, щоб долучити потужні компанії, як українські, так і закордонні, які можуть гарантувати якість робіт.

У Надвірнянському районі ініціювали створення робочої групи, до якої увійшли представники влади, громадськість. Вона повинна об’їхати всі дороги і запропонувати технічне завдання, яке дозволить розробити умови проведення тендеру та потім якомога ефективніше використати кошти.

Член Ради партії "ВОЛЯ" Ольга Галабала зауважила, що замість 35 тендерів на ремонт доріг на Прикарпатті, які сьогодні оголошені, варто оголосили лише три. В тендер включити встановлення ваги на кожній з доріг, щоб по них не їздили важкі вантажі, інакше нові дороги розіб'ються за кілька років. Вона також звернула увагу на багаторічне "будівництво" переходу через українсько-румунський кордон Шибене – Поніеле-де-Суб-Мунте. Через те, що ОДА досі не розрахувала вартість створення такого пункту і не розроблено проектно-кошторисну документацію, Кабмін поки що питання будівництва переходу відкладає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: