fbpx

Депутати від "ВОЛІ" вимагають перевірити та покращити стан харчування у лікарнях Прикарпаття

Суспільство 13:21, 01.03, 2019

Фракція "ВОЛЯ" в Івано-Франківській облраді обурена станом організації харчування в закладах охорони здоров’я обласного підпорядкування та вимагає їх перевірки.

Про це заявила депутат Марія Рудик на сьогоднішній сесії.

"Хочу відзначити, що стан харчування саме в наших обласних лікарнях є вкрай негативним та потребує невідкладного вирішення. Зважаючи на те, що чинним законодавством й так передбачено мізерні порції продуктів, проте деякі заклади охорони здоров’я нехтують й цими нормами", – сказала Марія Рудик.

Депутат також розповіла, що впродовж останнього місяця нею було зафіксовано факти порушення організації харчування, зокрема у Івано-Франківському обласному кардіологічному центрі.

"Я фотографувала там лікарняну їжу. На сніданок подається черствий хліб та чай. На обід – кожного дня пшенична каша, салат з буряка без олії і перша страва, яка складається з води, кількох картоплин і натертої моркви. Крім того, в обласному кардіологічному центрі встановлено чомусь триразовий режим харчування, хоча, згідно з нормами, мало б бути чотиразове. Також в обласному кардіологічному центрі не подається весь перелік продуктів. Хоча передбачено, що 26 продуктів мають входити в раціон хворого. Також незрозуміло, яким чином відраховується порційна вага продуктів для пацієнта, оскільки обід і вечерю приносять у загальному посуді, відрах, що далеко не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам", – говорить депутат.

Марія Рудик також вказала на той факт, що на засіданні комісії обласної ради з питань охорони здоров’я директором Департаменту охорони здоров’я ОДА було зазначено, що обласним закладам охорони здоров’я на харчування виділяється 19 грн 10 коп., а дитячій лікарні – 20 грн 20 коп. в день.

"Аналізуючи та порівнюючи харчування хворих в різних обласних лікарнях, можна прийти до висновку, що склад добового харчування в інших закладах кращий, ніж в обласному кардіологічному центрі. Це при тому, що встановлена сума коштів на харчування для всіх лікарень однакова.
З цього випливає, що одні керівники закладів можуть організувати харчування, а інші – чомусь ні, тим самим створюють голодомор для своїх пацієнтів. Більше того, ця "чудо-дієта" організована пацієнтам за їхні ж сплачені податки до бюджету", – каже Рудик.

Депутат також зауважила, що сума у розмірі 19 грн 10 коп. і 20 грн 20 коп. не є достатньою.

"Але якщо була проблема недофінансування у сфері забезпечення харчування хворих, то чому при затвердженні обласного бюджету на 2019 рік Департаментом охорони здоров’я не було озвучено про таку проблему і не доведено ту суму, яка б забезпечила якісне харчування. Про незадовільне харчування в обласному кардіологічному центрі мною, як депутатом, було повідомлено керівника Департаменту охорони здоров’я та заступника голови ОДА, який курує питання медицини, ще на початку лютого. Однак обурює той факт, що впродовж двох тижнів з приводу порушеної проблеми не було вжито жодного реагування",  сказала Рудик. 

Вона також повідомила, що тільки після наполегливої ініціативи депутатів обласної ради на засіданні комісії з питань охорони здоров'я було прийнято рішення про створення відповідної комісії з перевірки харчування в закладах охорони здоров’я обласного підпорядкування.

"Тому, зважаючи на кричущу проблему, яка склалась з харчуванням в закладах охорони здоров’я області, перевірка потрібна негайно, і не лише стану харчування в лікарнях, а й перевірка цільового використання коштів закладами охорони здоров’я області",  говорить депутат від "ВОЛІ".  

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: